Vimmerby på plats 140 i tillgänglighet

Drygt 200 kommuner har granskats och betygsatts i en ny Tillgänglighetsbarometer. Vimmerby hamnar på plats 140. - Rullstolsburna kan verkligen inte ta sig fram överallt - men kommunen ska ha plus i kanten för att man sänkt så många trottoarkanter, säger Britta Leijon, DHR i Vimmerby.

Vimmerby2010-05-25 06:27

2010 är det år då samhället enligt riksdagsbeslut ska vara tillgängligt för alla. Men en ny undersökning som Assistansföretaget Humana har gjort visar att det finns stora brister i kommunernas arbete att göra samhället tillgängligt för rullstolsburna.

Ingen skolinventering
I går presenterades en Tillgänglighetsbarometer, där 207 kommuner själva svarat på frågor som rör tillgänglighet och användbarhet för funktionshindrade.
Bäst betyg i landet får Åmål, följt av Falköping, Borgholm, Kumla och Sundbyberg.
Nästan hälften av kommunerna, däribland Vimmerby, svarade att man inte kan garantera att alla skolor är tillgängliga för personer i rullstol och två av tre kommuner saknar mål om ökad tillgänglighet i sina översiktsplaner.
- Det vi ser är att många kommuner brister i just det här arbetet. Det finns väldigt mycket kvar att göra för personer med funktionsnedsättningar, säger Helena Pharmanson, kommunikationschef på Humana, till Rapport.
Någon tillgänglighetsinventering av badplatser, lekplatser, simhallar och idrottsanläggningar har heller inte gjorts i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om