Den här sommaren får Komedianternas stadsvandring en annorlunda form. Visst, många av anhalterna känns igen; bland annat starten vid Rådhuset, kyrkan, Näktergalen, Båtsmanshöjden och avslutning på Komedianten på Storgatan. Det sistnämnda huset med särskild betydelse eftersom det var här Axel Munthes far var apotekare och familjen bodde på övervåningen.
Men nytt är att man för första gången också går in inomhus i Rådhuset och Stadshotellet. Och att det är en person och hans liv som får utgöra röda tråden i vandrandet.
– När Lasse Öhman förra sommaren besökte Munthes Hildasholm, Axel och Hilda Munthes sommarhus i Leksand, och gick guidad tur nämndes inte Vimmerby med ett ord. Lite surt, tyckte Öhman.
– Trots allt har ju Munthe tillbringat sex år av sin uppväxt här och hans familj spelade en betydande roll i dåtidens Vimmerby. Jag kände att det här måste vi berätta mer om. Om Oskarshamn är stolta över att han föddes där ska väl vi vara stolta också. Vi har en plikt att föra arvet vidare, säger Lasse Öhman, som skrivit manus tillsammans med Annika Svarén och Ingegerd Grundén.
I ledningsgruppen ingår också regissören Maja Westberg-Enqvist. Hon tror att den allmänna kunskapen om Munthe i Vimmerby är lite sisådär och ser honom som en perfekt öppning in i 1800-talets Vimmerby.
Man får följa Axel Munthe och hans liv i Vimmerby och ute i världen, med honom själv som ciceron. Det blir scener från hans liv men också inblickar i samtiden, som koleraepidemin, dåtidens läkarkonst och syn på kvinnosjukdomar och hysteri och skillnaden på folk och folk.
Vandringarna går vecka 30 och 31 och nu börjar det bli hög tid att komma igång med repetitionerna. Närmsta veckorna ska det läggas pussel för att få rätt person till rätt roll och det kommer också att skapas situationer för att ge plats för de barn som vill vara med.
– Vi söker fler skådespelare. Det är 30 roller på rollistan, men fullt så många personer behövs det inte. Totalt kanske 20-25, säger Lasse Öhman.