"Vimmerby ska få lära känna Axel Munthe"

Vimmerby har två världskändisar och bästsäljande författare, som båda haft sin barndom just här. Astrid Lindgren och... ja, vem? Axel Munthe. Dags att Vimmerbyborna lär känna honom lite bättre, tycker Komedianterna, som ju huserar i familjen Munthes hus på Storgatan. I år blir därför Axel Munthe huvudperson i stadsvandringarna. Och nu söker teatergänget fler skådespelare.

Skådespelaren Anders Enqvist, regissören Maja Westberg-Enqvist och manusförfattaren Lasse Öhman framför Komedianten på Storgatan. I det här huset bodde apotekarfamiljen Munthe några år under 1860-talet.

Skådespelaren Anders Enqvist, regissören Maja Westberg-Enqvist och manusförfattaren Lasse Öhman framför Komedianten på Storgatan. I det här huset bodde apotekarfamiljen Munthe några år under 1860-talet.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2016-04-27 17:55

Den här sommaren får Komedianternas stadsvandring en annorlunda form. Visst, många av anhalterna känns igen; bland annat starten vid Rådhuset, kyrkan, Näktergalen, Båtsmanshöjden och avslutning på Komedianten på Storgatan. Det sistnämnda huset med särskild betydelse eftersom det var här Axel Munthes far var apotekare och familjen bodde på övervåningen.

Men nytt är att man för första gången också går in inomhus i Rådhuset och Stadshotellet. Och att det är en person och hans liv som får utgöra röda tråden i vandrandet.

– När Lasse Öhman förra sommaren besökte Munthes Hildasholm, Axel och Hilda Munthes sommarhus i Leksand, och gick guidad tur nämndes inte Vimmerby med ett ord. Lite surt, tyckte Öhman.

– Trots allt har ju Munthe tillbringat sex år av sin uppväxt här och hans familj spelade en betydande roll i dåtidens Vimmerby. Jag kände att det här måste vi berätta mer om. Om Oskarshamn är stolta över att han föddes där ska väl vi vara stolta också. Vi har en plikt att föra arvet vidare, säger Lasse Öhman, som skrivit manus tillsammans med Annika Svarén och Ingegerd Grundén.

I ledningsgruppen ingår också regissören Maja Westberg-Enqvist. Hon tror att den allmänna kunskapen om Munthe i Vimmerby är lite sisådär och ser honom som en perfekt öppning in i 1800-talets Vimmerby.

Man får följa Axel Munthe och hans liv i Vimmerby och ute i världen, med honom själv som ciceron. Det blir scener från hans liv men också inblickar i samtiden, som koleraepidemin, dåtidens läkarkonst och syn på kvinnosjukdomar och hysteri och skillnaden på folk och folk.

Vandringarna går vecka 30 och 31 och nu börjar det bli hög tid att komma igång med repetitionerna. Närmsta veckorna ska det läggas pussel för att få rätt person till rätt roll och det kommer också att skapas situationer för att ge plats för de barn som vill vara med.

– Vi söker fler skådespelare. Det är 30 roller på rollistan, men fullt så många personer behövs det inte. Totalt kanske 20-25, säger Lasse Öhman.

Axel Munthe

Föddes 1857 i Oskarshamn, yngst i en syskonskara av tre. Hans far, apotekare Fredrik Munthe, köpte 1861 apoteket i Vimmerby och familjen flyttade hit. Fadern blev också delägare i Åbro Bryggeribolag.

Redan 1867 flyttade familjen vidare till Stockholm, men Fredrik kvarstod som ägare av Vimmerbyapoteket till 1874. Axel Munthe blev 1880 Europas yngste medicine doktor och drev framgångsrik läkarpraktik under många år i Paris och Rom, han blev drottning Victorias livläkare 1893 och fram till hennes död 1930, han gjorde stora insatser som läkare under koleraepidemier, jordbävningar och under första världskriget, han bosatte sig på Capri, där han uppförde den berömda villan San Michele.

Boken om San Michele blev en internationell succé och är en av de mest spridda svenska böckerna någonsin. Axel Munthe dog 11 februari 1949 på Stockholms slott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om