Vimmerby sticker ut i länsbornas bok

Ville invånarna i Kalmar län göra sin röst hörd i en bok? Om de ville. Det blev ett helt körverk med 136 författare. ”Alla kommuner är representerade, men Vimmerby sticker ut”, säger regionförfattaren Ami Andersson.

Landets enda regionförfattare, Ami Andersson och Tove Folkesson, ska inspirera länsborna till skrivande. Nu kommer boken med 136 författare. "Vimmerby har fler bidrag än de flesta".

Landets enda regionförfattare, Ami Andersson och Tove Folkesson, ska inspirera länsborna till skrivande. Nu kommer boken med 136 författare. "Vimmerby har fler bidrag än de flesta".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-10-12 21:30

Ami Andersson och Tove Folkesson, landets enda regionförfattare, ska inspirera invånarna i Kalmar län till läsande och skrivande. När de efterlyste texter att ge ut i bokform anade de inte länsbornas berättarkraft.

– Det har inte gjorts något lika stort tidigare, det var som att kasta sig i med kläderna på, säger Ami Andersson.

Men det kom mängder av material. Tusen sidor har bearbetats till tre hundra. Nu är boken "KÖRVERK för 136 röster - texter från Kalmar län" på tryckning. Det har kommit bidrag från alla tolv kommuner, men skrivlusten har varit störst i Vimmerby, Öland och Kalmar.

– Från Vimmerby/Hultsfred har vi ett 20-tal författare. Kanske finns det en litterär medvetenhet i Vimmerby, med tanke på Astrid Lindgren och Vimmerby berättar.

Bredden bland författarna är stor, liksom ämnena.

– Här finns de som skrivit mycket tidigare och de som aldrig skrivit. Det har kommit texter om allt från snöskottning till kalvfödslar och hur det är att resa till en nära som är sjuk. 

Tanken var att regionförfattarna skulle resa runt och hålla workshops, men det satte corona stopp för.

– Det kommer också påverka releasen av boken senare i höst. Vi har tre datum spikade, men det exakta innehållet vet vi inte, eftersom allt kan ändras. Vi har ett jätteansvar. Den 10 december är det stor releaseläsning i Vimmerby, men det blir max 15-20 personer. Med avstånd och handsprit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!