Treskablinoll (läs: tre ska bli noll) är en ideell förening, där samtliga intäkter går till arbetet med att ge barn en trygg barndom – en barndom utan sexuella övergrepp. Enligt föreningen är det tre barn i varje klass i Sverige som någon gång blir utsatta för sexuella övergrepp.
Utifrån resonemanget att ”i varje klass finns framtidens offer men också framtidens förövare” ser man undervisning i integritet som viktigt, och detta redan i en tidig ålder.
Tillsammans med experter som kriminologer, barnpsykologer och personer, som jobbar på de platser där barnen vistas, arbetar Treskablinoll för brottsförebyggande och utbildande lösningar.
Ett av de projekt man driver är Förskolebrevet, riktlinjer avsedda att användas som ett stöd för förskolan i det förebyggande arbetet mot sexuella övergrepp på barn.
– Förskolebrevet är ett färdigskrivet brev som vårdnadshavare kan skicka till sina barns förskolor och dess förskolechefer, med en uppmaning om att samarbeta kring tio förebyggande riktlinjer och en integritetspolicy, berättar Eva Johansson, verksamhetschef för förskolan i Vimmerby kommun.
Vimmerby kommun har nu valt att hoppa på projektet med samtliga sina förskolor och nolltolerans är målet när det gäller att värna om barns rättigheter.
– Vi vill säkra upp våra verksamheter så mycket vi bara kan, för att inget barn ska utsättas för övergrepp här eller på någon annan plats där barnen befinner sig. Vi ska ha en trygg förskola där barnen får lära sig om integritet och sina rättigheter. Att arbeta med förskolebrevets riktlinjer hjälper oss på den vägen, säger Eva Johansson.
I kommunens förskolegrupp går man just nu igenom riktlinjerna och integritetspolicyn som man ska stå bakom. Förskolorna har kommit lite olika långt. Material som används som stöd är bland annat ”Stopp min kropp” samt ”Liten och trygg”.
– På förskolorna arbetar vi dagligen utefter vår läroplan där barns rätt till kroppslig och personlig integritet finns med som en del. Det handlar också om att visa respekt vid toalettbesök och att man sätter ord på vad man gör vid exempelvis blöjbyten.
– Vi har även som mål att det ska vara ordinarie personal alternativt känd vikarie, som sköter öppning och stängning, berättar Eva Johansson.