Vimmerby Tidning är "Breaking News"

Vimmerby Tidning levererar inte bara nyheter. Vimmerby Tidning är ”Breaking News”. Det ströks under på onsdagskvällen av det populära TV-programmet ”Breaking News med Filip och Fredrik”, som hyllade och belönade just Vimmerby Tidning i direktsändning…

Breaking News reportageteam med Gustaf Beijer och William Brynolfsson lämnar över en spade till Vimmerby Tidning som tas emot av reporter Jimmy Karlsson i direktsändning i Kanal 5.

Breaking News reportageteam med Gustaf Beijer och William Brynolfsson lämnar över en spade till Vimmerby Tidning som tas emot av reporter Jimmy Karlsson i direktsändning i Kanal 5.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2017-10-26 10:45

Breaking News i Kanal 5 har fastnat för fenomenet ”det första spadtaget” och att pressen skriver om denna symboliska ceremoni.

Först ut var Aftonbladet 1839. Med hjälp av sin ”flanellograf” visade TV-programmet utvecklingen av artiklar i ämnet fram till i dag.

Den riktiga boosten kom augusti 2013 med en dramatisk ökning av medial uppmärksamhet på just ”första spadtag” runt om i landet Och hör och häpna, medan Aftonbladet hade en artikel hade Vimmerby Tidning hela 14 stycken…! Under en och samma månad.

Det här fick Fredrik Wikingsson att gå i spinn över VT:s idoga spadjournalistik och skickade ett reporterteam till Vimmerby på onsdagskvällen.

Egentligen ville Breaking News ha reportern Jimmy Karlsson (som låg bakom fem av de 14 första-spadtags-artiklarna under augusti månad) till studion i Stockholm, men trots lockrop om både flyg och hotell gick det inte att lösa då han spelade generalrepetition med Komedianternas ”Biedermann och pyromanerna” som har premiär i morgon.

Knappt avsminkad efter genrepet skyndade Jimmy till redaktionen där direktsändningen via länk var planerad till cirka 22.15.

Var du nervös?
– Njaa, det var inte så farligt. Jag hade fortfarande genrepet i huvudet, så det vara bara att köra på – och det är ju humor…
– Men reportrarna var speedade. De fastnade i bilkö i 45 minuter på vägen till Vimmerby och var inte framme förrän vid klockan 22. Så för deras del hade ursprungsplanen varit bättre; att flyga upp mig till Stockholm för att ta emot spaden i studion, men det gick ju inte på grund av mitt genrep…

Vad händer nu med ”Guldspaden” som du fick ta emot?
– Den ska förstås pryda någon vägg här, och sedan kan den användas till alla de första spadtag som ska tas när nästa stora byggboom går loss i Vimmerby nästa år. Vilken nybyggaranda vi har i den här kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om