Marie Nicholson (M) om riksdagspolitiken för Vimmerby

Marie Nicholson (M) har varit riksdagsledamot i snart två månader. Här berättar hon mer om första tiden och vilka frågor som är viktigast för Vimmerby just nu.

Marie Nicholson (M) i rännarbanan, en plats som förbinder flera riksdagshus och där politiker ofta skyndar sig igenom för att ta sig dit de ska.

Marie Nicholson (M) i rännarbanan, en plats som förbinder flera riksdagshus och där politiker ofta skyndar sig igenom för att ta sig dit de ska.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vimmerby2022-11-27 07:00

När Vimmerby Tidning möter Marie Nicholson i riksdagen i Stockholm är det första gången hon tar emot besök på sin nya arbetsplats. Från drygt åtta år som kommunpolitiker i Vimmerby till att hon nu har axlat rollen som Moderaternas riksdagsledamot i skatteutskottet.

Hon säger att posten var något hon bad om att få. 

undefined
Marie Nicholson (M) i rännarbanan, en plats som förbinder flera riksdagshus och där politiker ofta skyndar sig igenom för att ta sig dit de ska.

– Kanske för att jag inte kunde så mycket om det och skatteutskottet går in i precis allting, eftersom skatter berör alla medborgare och företag. Dessutom påverkar det människors vardag väldigt mycket. Egentligen är det en frihetsfråga.

Hon fortsätter:

– Men även inom skatteområdet har jag ansvarsområden som bara är mina. Jag har moms och jag har aldrig arbetat med moms tidigare. Det är väldigt intressant, Tullverket och fastighetsbeskattning har jag också.

Hon säger att den första tiden i riksdagen har gått fort – särskilt de första veckorna rusade förbi. Nu har hon börjat landa i sin nya roll, men känslan av att allt sker snabbt, ja den hänger i.

Vilka är de största skillnaderna mellan att vara kommunpolitiker och riksdagspolitiker?

– Har man kommit från kommunpolitiken så upplever man ganska mycket frustration, för alla frågor måste förankras och eftersom det är fritidspolitiker vi pratar om mestadels, så behöver det ta tid. Här är alla heltidspolitiker och är vana att jobba mycket. Så det går med en rasande takt.

undefined
Marie Nicholson (M) på plats i kammaren. Under onsdagen hade de votering och en frågestund med stadsministern.

En annan stor skillnad är att man som kommunpolitiker ska kunna alla lokala frågor, men att en rikspolitiker inte kan kunna alla frågor, menar hon. Där gäller det att behärska ett par frågor väldigt väl. En "djupdykning", som hon säger.

Moderaterna gick bland annat till val på att de vill göra en större sänkning av bränsleskatten – istället blir det med en krona från första januari 2023. Det tillsammans med att de höjer reseavdraget från 18,50 kronor till 25 kronor per mil för den som reser med egen bil.

– Det gynnar verkligen Vimmerby där du ofta har fyra till fem mil att arbetspendla. 

Hon säger att de satsar sju miljarder av deras reformutrymme på 30 till 35 miljarder på detta, om de hade lagt mer pengar på denna fråga nu hade de inte kunnat använda lika mycket till andra prioriterade frågor såsom brottsbekämpning och försvar, menar hon.

Vimmerby Tidning lyfter att vissa väljare kan vara besvikna över att bränsleskattesänkningen inte blev i linje med vad de gick till val på.

undefined
Utanför Riksdagen är det alltid mycket folk som stannar upp, tar bilder och vandrar vidare mot Gamla Stan i Stockholm.

Är du nöjd med detta?

– Jag är inte nöjd med det men det som kommer göra skillnad blir från januari 2024, för då sänker vi reduktionsplikten från dagens nivå på 30 procent till EU:s minimumnivå som är 6 procent.

På frågan hur det känns att förmedla detta till hennes väljare i Vimmerby och nationellt säger hon:

– Det känns tråkigt att säga att vi får vänta ett år till för det gräver verkligen i människors privatekonomi. Det är en klen tröst.

Vilka är Vimmerbys viktigaste frågor för dig att driva på riksnivå?

– Energipriserna och bränslepriserna är väldigt viktiga för landsbygden. Jag pratar mycket med företag i länet som är oroliga för elpriserna och som kanske inte ens kommer klara vintern. 

undefined
Denna korridor är en viktig plats för Marie Nicholson (M). Hon tittar på de historiskt viktiga kvinnorna och berättar att det inte egentligen är så länge sedan kvinnor fick rösträtt, eller för den delen rösta utan att få godkännande från sina fäder.

Hon säger att många lokala företag samtidigt vill investera i elektrifiering och klimatomställa – något som de inte vågar utifrån ovisshet för hur eltillgångarna ser ut om åtta till tio år. 

– Gör vi investeringar i dag som kommer slå undan benen för oss om ett par år? är en vanlig fråga i Vimmerby.

Fakta

Ålder: 45 år.

Tid som kommunpolitiker i Vimmerby: Fyra år som fritidspolitiker och fyra år som heltidspolitiker.

Blev riksdagsledamot: 26 september 2022.

Riksdagsuppdrag: Ledamot för skatteutskottet och suppleant för arbetsmarknadsutskottet samt Nordiska rådets svenska delegation.

Bor: Med familjen i Vimmerby och har en övernattningslägenhet nära Riksdagshuset.

Arbetspendlar: Åker Krösatågen och SJ till och från Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!