Vimmerby utreder byte till Östergötland

Vimmerby kommun ska utreda ett byte till Östergötlands län. Måndagens förslag om ny länsindelning får Vimmerbyalliansen att än mer vilja utreda frågan. Men socialdemokraterna tycker att det är viktigare att utreda vad det nya förslaget innebär för Vimmerby.

Vimmerby2012-12-19 07:30

- Vi sa nej i kommunstyrelsen för att vi tyckte det var fel tidpunkt. I dag har Sjöstrands förslag lagts fram, det föreslår att Kalmar och Växjö går ihop och att Regionförbunden upphör. Det viktigaste nu är att utreda vilka för- och nackdelar Vimmerby kommun får utifrån det, och inte att utreda ett länsbyte, sade Peter Högberg, S, när han lade fram socialdemokraternas motförslag i ärendet.
Från alliansens sida håller man dock fast vid att det är lika angeläget att utreda möjligheten och följderna av ett byte till Östergötlands län, det nu också Jönköping föreslås att tillhöra.

Rita om länsgränser!
- Det är ännu viktigare nu att utreda den här frågan. Vi kan inte göra som socialdemokraterna; tycka att det är bra som det är. Visst är det bra med en aktiv och stark länsstyrelse, och det har vi för tillfället både i Kalmar och också i Växjö, men för den skull är det inte alls oviktigt att undersöka andra vägar. Däremot är det synd att inga länsgränser ritas om i förslaget. Men det kanske kommunerna kommer att göra när de utrett och vill byta län, och jag tror fortfarande att norra Kalmar län med åtminstone Vimmerby, Västervik och Hultsfred hör bättre ihop med Östergötland, säger Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om