Vimmerby växer - här ska en ny förskola byggas

Vimmerby växer. Kommunstyrelsen vill nu att en del av expansionen ska ske i gamla skjutbaneskogen, mellan Lundgatan och VOK-stugan. Första och främst handlar det om ytterligare en förskola. men det kan också blir vårdboenden och vanliga bostäder.

Foto:

Vimmerby2017-02-07 16:00

– Området är perfekt för att integreras i den befintliga staden och här kommer vi att kunna bygga en förskola, avsätta mark för tomter och ge utrymme för framtida behov som exempelvis vård- och omsorgsboende, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson.

Området Skyttehagen, eller VOK-skogen, är på 40 hektar. Det är ungefär 500 meter brett mellan de befintliga förskolorna Lunden och Skogsbacken.
– Kommunen äger marken och det finns redan nu en befintlig infrastruktur med bland annat gång- och cykelväg och draget vatten och avlopp in till markgränsen, det är sånt som talar för en expansion här, säger Tomas Peterson.

Kommunen har också undersökt var barnfamiljer kommer att bo inom en snar framtid.
– Mycket pekar på en generationsväxling i de bostadsområden som ligger i närheten av et här området, bland annat Svinhagen, säger stadsarkitekten Sara Dolk.
– I översiktsplanen står det att kommunen ska utvecklas norrut men där finns ingen egen mark och den dialog vi fört med andra markägare har inte gett resultat, säger Ingela Nilsson Nachtweij, oppositionsråd i Vimmerby kommun.

Centern står också bakom beslutet att placera en ny förskola Skyttehagen, men markerar redan nu att man inte vill se en stor förskola med 8-10 avdelningar.
Skyttehagen där kommunen nu planerar för expansion är ett område som är populärt för rekreation och friluftsliv. Bland annat finns en del av kommunens elljusspår i området.
– Vi kommer att ha en öppen dialog kring hur Vimmerbyborna även fortsättningsvis ska ha möjlighet till friluftsområden och belysta elljusspår. Naturen finns runt knuten och så kommer det vara även i framtiden, det är vi också överens om i kommunstyrelsen, säger Helen Nilsson.

På måndagskvällen träffade kommunen företrädare Vimmerby OK:s ordförande Bertil Axelsson för att presentera förslaget.
– Så småningom kändes det som en positiv reaktion. Klubben vill verka nära skolorna, där har man en rekryteringsbas. Sen är det alltid så att olika intressen kolliderar vi en expansion. Det kan man lösa på olika sätt. Exempelvis genom att vi skapar nya parallella spår, där det kan finns plats för både löpare och ridning, säger Tomas Peterson.

Politikerna betonar också att det befintliga elljusspåret inte berörs av det föreslagna planområdet.
Utöver förskola vill man också öppna området för andra verksamheter och bostadstomter.

I och med att Aleris nu har vunnit dragkampen om Nybble vill kommunen hitta ett annat attraktivt område för vårdföretaget Lansen Omsorg, som bedriver LSS-verksamhet. Kommunen har också haft möte med Lansen Omsorg om just Skyttehagen.

– Jag har fått förslaget presenterat för mig och kan väl säga att jag är intresserad av allt som kan skakas fram fort och som är centralt placerat. Saken är den att jag har mitt behov nu, säger Marcus Hamlin på Lansen Omsorg i en kommentar.

Hur det rimmar med kommunens planer på en varsam exploateringstakt på 10-15 år återstår att se.

Nu kommer miljö- och byggnadsförvaltningen att påbörja den sedvanliga planprocessen och tanken är inte att allt ska bebyggas på samma gång, tvärtom.

– Det här är den långsiktiga planen vi saknat. Förskolan är akut men sedan handlar det om att i lugn takt planera efter våra behov, vår investeringsbudget, vår vision och den efterfrågan som finns. Den politiska enigheten gäller även det, säger Helen Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!