En vecka före jul fick Joakim ett samtal från Branschvinnarna. Varje år utser de vinnare enligt den svenska näringsgensindelningen. I branschgrenen “Tillverkning av mjukt bröd och färska bakverk” hade Guldkringlan den bästa utvecklingen i hela Sverige enligt det senaste bokslutet, både när det gäller omsättning och resultat.
– Jag visste inte om det här överhuvudtaget, skrattar Joakim.
Guldkringlan kommer både att få diplom och sigill från Branschvinnarna som man kan använda i sin marknadsföring. Men VD’n tycker inte att priserna är det viktiga i sammanhanget.
– Det blir en stämpel på att vi gör rätt saker och att vi är på väg åt det hållet vi vill, det är det som är viktigt för oss, säger Joakim.
Enligt Joakim är det många saker som har bidragit till Guldkringlans framgång, men framförallt tror han att det handlar om personalens hårda slit.
– Jag pratade med personalen i morse och lyfte fram deras arbete. Allt handlar om att de vill åt samma håll som oss. Och att kunderna kommer och handlar och stöttar, allt från företag till Vimmerbybor.
Guldkringlan, som säljer både tårtor, kakor och bröd, etablerade sig i Vimmerby för snart fem år sedan – mitt i pandemin.
– Det var en väldigt tuff start, vi startade i september 2020. Folk fick inte fick gå ut, och direkt efter kom energismällen. Då var det höga energikostnader, och där stod vi med våra ugnar.
Trots den svåra perioden, med ökade utgifter för både företag och privatpersoner, fortsatte kunderna att komma till Guldkringlan.
– Livsmedel är något man behöver, och jag hoppas och tror att det är något man vill lägga pengar på, säger Joakim.
Joakim tror också att framgången hos kunderna beror på deras starka grundidé.
– Man är stolt över att jobba på Guldkringlan. Det finns många runt om i Sverige som satsar på många nymodigheter. Cheesecake, morotskakor, cupcakes. Vi tror på det genuina hantverket och de klassiska produkterna, och att flörta lite med det gamla sortimentet. Det som hela vår bransch bygger på. Bra grejer och bra råvaror.
På Guldkringlan finns det också kallskänka och kök, där man tillreder allt mellan sallader och mackor. Men storsäljaren hittar man i konditoriet.
– Det som säljer bäst är ändå kondisbitar. Biskvier, chokladbollar, mandelbågar. Kakor, alltså, säger Joakim.