Decembers elfaktura har gått i höjden för många, det har den även gjort för Vimmerbybageriet Guldkringlan.
– Elen är kanske den största posten just nu som vi brottas med. Vi har ju en sån verksamhet att ugnarna måste gå. Vi kan inte baka utan ugnar eller jässkåp. Vi kan inte förvara saker utan kyl eller frys, säger Joakim Hesselgård, vd på Bageri Guldkringlan.
Han berättar att fakturan för december har tredubblats jämfört med samma period 2021.
– Förra året var den på runt 30 000 kronor, i år är det över 100 000. Det tillsammans med att råvarorna skenar fullständigt, det är stentufft att driva företag just nu.
Har ni behövt göra några förändringar?
– Det skulle jag inte vilja påstå. Men det blir lite lugnare perioder för oss. December och januari har varit ganska lugnt för oss, i negativ bemärkelse. Det har inte alls varit så mycket att göra som vi är vana vid. Då får man dra ner på lite timmar på personalen och förespråka lite semester nu på vintern. För vi vet att på sommaren är det fullt upp.
Dock menar Joakim Hesselgård att man inte kan göra hur drastiska ändringar som helst. Personalen behövs fortfarande för att bageriet ska kunna fortsätta leverera till bland annat skolor, äldreboenden och privata kunder.
– Vi har gjort prisjusteringar både till kommuner och i vår butik, det måste vi ju. Men det finns en smärtgräns hos slutkunden också. Om du generellt kollar råvarupriser och elpriser så skulle du få betala nästan 100 kronor för en kanelbulle, för att det ska gå jämnt ut.
Bageri Guldkringlan öppnade mitt i brinnande pandemi, trots det har företaget lyckats växa. Hesselgård berättar att det viktigaste är att man vågar satsa.
– Vi köpte ett bolag som hade gått i konkurs. Vi fick börja med att investera i nya grejer och anställa ny personal. Sedan kom pandemin och skolorna stängde, allt stängde. Då brottades vi i två år och nu kommer elen på det. Så vi har inte haft en mjukstart, säger Hesselgård och fortsätter:
– Ändå har vi gått från 3 miljoner till 12 miljoner i omsättning. Det beror på att personalen är grymma på det de gör, vi står aldrig still.
Trots motgångar berättar Joakim Hesselgård att bageriet kommer fortsätta att göra nya satsningar under året. Han kan inte berätta vad, men att det kommer bli stort.
Ni vågar satsa ändå?
– Ja, det är fullt ös. Man ska inte stå still, för då kan man lika gärna lägga ner.