Vimmerbybarn först ut i projekt som ska säkra framtiden

Från klassrummet till skogen – eleverna på AL-skolan tar steget ut på fältet i projektet där Vimmerby är pilotkommun. ”Kul, jag har lärt mig mycket på bara tio minuter”, säger Ville Krantz, 12.

Ville Krantz och hans klasskompisar planterar framtidens skog.

Ville Krantz och hans klasskompisar planterar framtidens skog.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-10-19 20:05

Klentimmer och bonitet, skotare och snytbaggar - många nya begrepp att hålla ordning på när eleverna från årskurs sex fick praktisk fältdag i skogen, som en del i Södras pilotprojekt tillsammans med LRF, Sveaskog och länsstyrelsen Kalmar. Målet är att öka ungas intresse för de gröna näringarna. Projektet ska efter pilottest på mellanstadiet på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby gå vidare till andra skolor i Götaland.

– Att stärka den framtida kompetensförsörjningen är viktigt för näringen, men det är också stimulerande att jobba integrerat med skolan på det här sättet och öka förståelsen och intresset för skogen. Vårt mål är att barnen ska förstå varifrån maten och virket kommer, säger Johan Linder, projektledare tillsammans med Kicki Olsson.

På en station fick eleverna prova att plantera tall och gran, som ska växa de kommande 80-100 åren.

– Jättekul och ganska lätt, bara man trycker hårt, säger Ville Krantz, som tycker att det finns skäl att intressera sig mera för skog och natur.

– Om ingen bryr sig om miljön blir det dålig luft, och det påverka alla.

Therese Anemyr, som sadlade om från undersköterska till egen skogsvårdsfirma, visade hur man gallrar med röjsåg tillsammans med Thomas Johansson, säkerhetsombud på Södra.

– Jag har alltid haft ett intresse för skogen och jag gillar tanken att jag är med och påverkar skogens framtid. Det vore kul att se fler yngre i branschen, särskilt yngre tjejer. Jag tror en sån här dag kan göra skillnad, säger Therese.

Många tog chansen att kika in i maskinförare Roger Franssons skotare och någon undrade om han inte kände sig ensam där inne.

– Ibland, men jag lyssnar mycket på radio. Det bästa med jobbet är friheten, det är också mycket ansvar och det är stor skillnad på hur vi jobbar idag mot förr, när vi i princip inte lämnade ett träd. Nu är det ett helt annat miljötänk, jag tycker fortfarande att det är kul efter 40 år, säger han.

Oskar Johansson, produktionsledare på Södra, hoppas att fler väljer naturbruksgymnasium:

– Sverige är väldigt beroende av skogsbruket, och den som visar framfötterna har lätt att få jobb. Jag tror projektet kan så ett frö, eleverna får upp ögonen för vad det handlar om och vilka yrken det finns.

– Om man inte är riktigt säker på vad man vill göra är det bra att veta att det här finns, inflikar Ville Krantz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!