Vimmerbybo anhållen för mord

En Vimmerbybo i 50-årsåldern greps på onsdagskvällen i sin bostad i Vimmerby. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordet på Hörbyflickan Helén Nilsson för 15 år sedan. Tioåriga Helén rövades bort. Hon hittades sex dagar senare död, svårt misshandlad, våldtagen och gömd i plastsäckar utanför Tollarp. Mordet är ett av de mest uppmärksammade mordfallen i Sverige någonsin.

Här, i en fastighet på Ängsgatan i Vimmerby,  greps den misstänkte mannen helt odramatiskt sent på onsdagskvällen. På den infällda bilden hämtar polisens tekniker material ur den misstänktes bostad under torsdagen. Foto: Janne Strömsten

Här, i en fastighet på Ängsgatan i Vimmerby, greps den misstänkte mannen helt odramatiskt sent på onsdagskvällen. På den infällda bilden hämtar polisens tekniker material ur den misstänktes bostad under torsdagen. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2004-06-25 03:09

Många misstänkta har funnits under åren, flera har suttit anhållna och häktade. Nu verkar det som om fallet kan komma att lösas.
Den misstänktes DNA-profil stämmer överens med de rester av sperma som hittades på den mördade flickan.
- Så nära en lösning har vi inte tidigare varit, kommenterar Henrik Malmqvist, chef för länskriminalen i Skåne.
När det gäller gripandet i Vimmerbybons bostad har polisen lagt locket på.
Men vår tidning följde gripandet sent på onsdagskvällen. Ett gripande som hade vissa dramatiska inslag, men som överraskade mannen totalt. Därför blev själva omhändertagandet mer eller mindre odramatiskt.
Tillslaget inleddes med att delar av räddningsstyrkan i Vimmerby fick order att gå till en speciell adress i Vimmerby och att man skulle ta med skyliften. På den angivna gatan stod redan en ambulans, båda enheterna hade beordrats till platsen utan att få någon ingående information om vad utryckningen gällde.
Efter en stund kom order att avbryta aktionen och att ambulans och räddningstjänstens fordon skulle återgå.
Då hade polisen gjort sitt tillslag i den misstänktes bostad. Ett odramatiskt gripande som föregicks av ett spaningsarbete från ett närbeläget bostadsfönster. Fastigheten bevakades också av flera civila polisbilar tiden närmast före gripandet.

DNA-profil
Den gripne och mordmisstänkte Vimmerbybon har i drygt tiotalet år varit en för andra Vimmerbybor ofta sedd person, inte minst i Vimmerbys centrala delar.
Mannen har tidigare varit föremål för misstanke och utredningar om andra brott, men är endast dömd för mindre brott.
- Mannen har funnits med i utkanten av utredningen av Helén-mordet vid olika tidpunkter. I våras när en grundlig genomgång av utredningens alla delar inleddes kom den nu gripne snart att bli en av omkring 30 personer som skulle kontrolleras ytterligare, säger Henrik Malmqvist.

Genombrott
Under våren har polisen jämfört DNA från 29 misstänkta.
- På onsdagen fick vi besked om att vi hade fått en träff när det gällde en person. Det är en DNA-profil som stämmer överens med en person och i och med detta så greps han och han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordet, kommenterar Lars Förstell som är informationsdirektör hos polisen i Skåne.
Den DNA-profil som togs fram i England förra året har lett fram till genombrottet i utredningen, uppger polismästare Henrik Malmqvist.
Sannolikheten att någon annan har samma DNA-profil är en på miljonen, uppger polisen.
- Det visar hur viktigt det är att inte ge upp utredningsarbetet. Det finns många enskilda befattningshavare inom polisen som lagt ner oerhört engagemang på att lösa detta brott, fortsätter Malmqvist.

29 tester
I början av förra veckan hade polisen fått svar på 24 av de totalt 29 DNA-tester som tagits i den intensifierade jakten på Heléns mördare. Samtliga var negativa vilket innebär att den anhållne Vimmerbybon fanns bland de fem sista.
- I onsdags eftermiddag kom det första provsvaret. Det känns som om vi nu är en bra bit på väg. Närmare en lösning har vi aldrig varit, säger Henrik Malmqvist.
Polisen var i övrigt förtegen om detaljer i utredningen. Man lade locket på och vid presskonfrensen i Kristianstad nämndes inte ens att mannen greps i Vimmerby. I olika media har det i stället uppgivits att mannen greps i Skåne, Kalmar och andra platser.
Mordet på den tioåriga Hörbyflickan Helén Nilsson har engagerat hela svenska folket och polisen har avsatt stora resurser för att lösa fallet.
Förhoppningsvis har 15 års arbete fått sin efterlängtade lösning.

Helén Nilsson hittades mördad 1989 i Hörby ett par dagar efter försvinnandet. Foto: Polisen / Pressens Bild
Helén Nilsson hittades mördad 1989 i Hörby ett par dagar efter försvinnandet. Foto: Polisen / Pressens Bild
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om