Vimmerbybo bakom ny raket i deckarbruset

Den översätts till 14 olika språk, hyllas av recensenter och slår alla tiders rekord för elektronisk läsning av debuter. Ena halvan bakom nya hyllade deckaren "Det sista livet" är Peter Nyström i Vimmerby.

"Vi har två bägare som vi fyller så väl vi kan och de slka väga jämt" beskriver Peter Nyström hur författarparets arbete med innehållet och tempot samt karaktärernas psykologi.

"Vi har två bägare som vi fyller så väl vi kan och de slka väga jämt" beskriver Peter Nyström hur författarparets arbete med innehållet och tempot samt karaktärernas psykologi.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-05-19 20:00

– Otroligt och helt fantastiskt. Förlaget sa tidigt att det här blir stort, men vi är nya och visste ingenting. Vi hade inga förhoppningar alls, säger Peter Nyström.

Han bor i Vimmerby sen 2007 och har tidigare tillbringat åtskilliga somrar i stan som skådespelare och regissör i Astrid Lindgrens Värld. Nu skriver han mest. Deckardebuten tillsammans med barndomsvännen Peter Mohlin hyllas stort. Senast i Dagens Nyheter i lördags. Där beskrivs "Det sista livet" som en riktigt, riktigt bra thriller.

Författarduon får särskilt beröm för drivet i spänningen och för de komplexa karaktärerna.

– Vi tog vara på förlagens feedback när vår första bok avvisades. Det blev en skrivarskola. Nu jobbar vi med en bägare för spänning, dramaturgi, tempo och själva fallet och en med karaktärernas psykologi och vi ger oss inte förrän båda är lika välfyllda, säger han.

Handlingen utspelar sig i Karlstad där FBI-agenten John Adderley gömmer sig sen han infiltrerat och vittnat mot en internationell knarkliga och fått ett pris på sitt huvud. Han börjar utreda ett tio år gammalt mord. Över 11 000 har läst debuten på Storytel på en och en halv månad.

– Alla tiders rekord för debutanter, säger han.

Den tryckta kom ut i april. Det är redan klart att den ska på export på 14 olika språk. Själva jobbar de redan med tvåan som kommer nästa år. Första tanken var att skriva en TV-serie. Mycket tyder på att det också blir så.

– Då är cirkeln sluten.

Hur är det att vara två som skriver?

– Jag ser bara fördelar. Bara alla miljoners beslut som ska tas; "går han till kylskåpet först?" Eller mycket annat som är större. Då är det skönt att vara två. Sen kanske det tar längre tid. 

– Vi pratar oss fram till en grundidé och när vi har storyn blir det en synopsis. Sen skriver vi från varsitt håll och redigerar sen varandras texter så det blir gemensamma kapitel. Inte ens våra vänner kan säga vem som skrivit vad.

Kompisarna skrev sin första deckare ihop när de var tio och gick i skolan i Åmål. Mohlin blev sen journalist och Nyström hamnade vid teatern. Det spåret förde honom till Vimmerby. Där han fortfarande bor.

– Jag har min dotter här och gillar stan. Nu är det skrivande på heltid, och det är skönt att komma ut hemifrån så jag sitter gärna på några av fiken och skriver, säger Peter Nyström.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!