Det var en tidig torsdagsmorgon i slutet av maj som mannen ringde till Vimmerby Hälsocentral och lämnade hotet. Samtalet gjordes klockan 05:48.
Drygt fyra timmar senare lyssnade personalen av telefonsvararen och när de fick höra mannens röstmeddelande informerades polisen direkt. Ganska omgående kopplades hotet till en man i 50-årsåldern, som var skriven på ett boende i kommunen.
Personal på boendet bekräftade att det var mannens röst och berättade vidare att han varit full den aktuella natten och även ringt 112, utan att vara i behov av hjälp.
Till en början nekade mannen till alla anklagelser. Men vid det andra polisförhöret erkände han det hotfulla telefonsamtalet till Hälsocentralen, som ringdes in från ett hemligt simkort. Enligt egen utsago hade han druckit minst tio starköl.
När det var dags för rättegång i tingsrätten ändrade mannen sin version igen. Han menade att någon annan på boendet kan ha använt telefonen och ringt in hotet. Att han inledningsvis erkände gärningen berodde på att han blev pressad till att erkänna.
Den förklaringen köper inte tingsrätten – utan de dömer mannen för olaga hot. I sin dom skriver Kalmar tingsrätt att hotet var av sådan karaktär att vårdpersonalen kunde känna "allvarlig rädsla för sin egen säkerhet".
Straffet blir skyddstillsyn och Vimmerbybon ska "underkasta sig den alkoholavvänjande behandling som frivården finner lämplig".