Vimmerbybo dömd för vansinnesfärd

Den 19-årige Vimmerbybo som tidigare åtalats för en bilfärd som åklagaren bedömde som rena "vansinnesfärden" fick på torsdagen sin dom av tingsrätten i Kalmar. Han dömdes till villkorlig dom med 50 timmar samhällstjänst.

Vimmerby2009-09-04 06:17

Den tilltalade hade erkänt vad åklagaren lagt honom till last men gjort gällande att brottet vårdslöshet i trafik skall rubriceras som brott av normalgraden.
Tingsrättens dom avser dock grov vårdslöshet i trafik, obehörigt avvikande från trafikolycksplats, underlåtenhet att stanna på polismans tecken samt hastighetsöverträdelse.
Det var den 2 februari 2009 som Vimmerbybon genomförde bilfärden från Vimmerby till Västervik. I bilen färdades även två kamrater till den tilltalade.
Vid Verkebäck uppmätte en polispatrull hastigheten till 137 kilometer på 100-sträcka och polisen inledde ett förföljande. På infarten till Västervik gjorde polisen stopptecken vid tre tillfällen men den tilltalade fick i stället panik och accelerade. Han uppgav att han inte ville bli av med körkortet då han erbjudits ett jobb som yrkeschaufför.
Vid speedwaybanan i Västervik körde han förbi flera fordon i vänsterfil och mötande fordon tvingades väja för att inte kollidera. Han släckte ner sina strålkastare och jakten gick vidare med släckta lysen. Under färden körde den tilltalade 119 kilometer på 50-sträcka och färden slutade först då han kolliderade med en annan bilist och en stolpe. Men trots skadat fordon och bland annat punktering försökte han lämna olycksplatsen men han greps senare på en restaurang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om