Vimmerbybo får sexsiffrig straffavgift

En Vimmerbybo krävs på en byggsanktionsavgift på 140 000 kronor. Miljö- och byggnadsnämnden anser att ett flertal byggnationer gjorts utan bygglov eller anmälan.

Ett kommunalt beslut innebär att en fastighetsägare åläggs att betala en byggsanktionsavgift på 140 000 kronor. Men möjlighet finns att kunna sänka straffavgiften.

Ett kommunalt beslut innebär att en fastighetsägare åläggs att betala en byggsanktionsavgift på 140 000 kronor. Men möjlighet finns att kunna sänka straffavgiften.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-12-20 15:15

– Den här fastighetsägaren har byggt över alla gränser och inte haft bygglov för nånting, säger Lennart Davidsson (KD) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Det handlar om en tillbyggnad på 70 kvadratmeter, och höjning av taket, ombyggnad av ett garage och komplementbyggnader som tillförts fastigheten.

Dessa faller inom bestämmelserna för "Attefalls-hus", men de kräver bygganmälan och någon sån har enligt miljö- och byggnadsnämnden inte lämnats in. Totalt rör det sig om sex olika punkter där antingen bygglov eller bygganmälan saknas. Dessutom finns ingen byggrätt kvar för den aktuella fastigheten. Sammanlagt landar nämndens beslut om byggsanktionsavgift på några hundralappar över 140 000 kronor.

– Det är mycket pengar så det här är inget roligt beslut att ta, men reglerna är såna, säger Lennart Davidsson.

Miljö- och byggförvaltningen menar att man vid ett flertal tillfällen haft kontakter med fastighetsägaren och informerat om olika bestämmelser och villkor för byggnationerna. Men hittills har det inte bromsat byggnationerna. Men än är inte sista ordet sagt. Straffavgiften kan komma att justeras.

– Fastighetsägaren har fortfarande möjlighet att riva en del av byggnationerna. Det kan sänka avgiften ganska rejält, faktiskt. Vi kommer därför inte spika slutsumman förrän under våren, säger Lennart Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!