Vimmerbybon gör succé på Youtube med Kompisbandet

Mats Nilsson kom till Vimmerby som teaterpedagog 1997. Men i stugorna känns han igen som medlem i Kompisbandet – den virala Youtubesuccén med flera miljoner visningar.

Mats Nilsson är skådespelaren och Vimmerbybon som gjort dundersucce på Youtube som en av medlemmarna i Kompisbandet. Filmen “Upp och hoppa, dansa och lek med Kompisbandet” har 25 miljoner visningar.

Mats Nilsson är skådespelaren och Vimmerbybon som gjort dundersucce på Youtube som en av medlemmarna i Kompisbandet. Filmen “Upp och hoppa, dansa och lek med Kompisbandet” har 25 miljoner visningar.

Foto: Matilda Söderberg

Vimmerby2023-08-13 20:00
undefined
Mats Nilsson tillsammans med kollegorna i Kompisbandet, Daniel Nilsson och Malin Sternbrink.

“Upp och hoppa, dansa och lek med Kompisbandet” har 25 miljoner visningar på Youtube.

– Det är oftast föräldrarna som känner igen mig, inte barnen. Barn behöver ett sammanhang. Man ska helst vara i en ruta och ha på sig en polkagrisrandig tröja, säger Mats.

Kompisbandet kom till under en serie konserter på Göta Lejon i Stockholm.

– Jag spelade i kompbandet till Nasim al Fakir, Amy Diamond och Sara Edwardsson när vi sjöng låtar ur Barnkammarboken, säger Mats.
 

undefined
Mats Nilsson i sin polkagrisrandiga tröja i Kompisbandet.


Efter en lyckad turné spelade medlemmarna i kompbandet in barnkammarlåtarna på DVD, som hamnade på Youtube några år senare.

– Då förstod vi att det här gillar ju folk att titta på, så vi spelade in fler, säger Mats.

Så småningom hamnade Kompisbandet under kanalen Barnplaneten på Youtube. Mats tror att det är enkelheten som ligger bakom framgången.

– Vi skiljer oss lite från allt annat. Det är direkt tilltal rakt in i kameran och inga snabba klipp. Och vi har väldigt roligt, det tror jag lyser igenom, säger Mats.
 

undefined
Mats Nilsson, skånepågen från Högsbo, har numera sin fasta punkt i Vimmerby efter att ha bott här från och till sedan 1997.


När Mats började sin skådespelarkarriär hade han aldrig kunnat föreställa sig den virala succén.

– Jag drömde aldrig om att bli skådespelare. Jag ville bli fotbollsproffs, men jag hade kanske för dålig vilja och fysiska förutsättningar för det, säger Mats med ett skratt.

Skånepågens klingande rikssvenska kom till under den förberedande skådespelarlinjen på Wendelsbergs folkhögskola. I själva verket kommer Mats från Höganäs.

– Dialekten kommer tillbaka när jag ringer mamma och när jag repeterar gitarrackord i huvudet.

Vimmerby har blivit Mats fasta punkt, som har jobbat på Astrid Lindgrens Värld från och till sedan 1999 – både som skådespelare, regissör, och just nu som teknisk produktionsledare.

– Jag har en lång historia på ALV. Jag tror på verksamheten och känner att jag har möjlighet att påverka. Sen är det jättekul att göra inhopp som skådespelare i någon film ibland, säger Mats.
 

undefined
Vimmerbybon Mats Nilsson är självtitulerad teaterarbetare, och har gjort roller i både Solsidan, Mamma Mia och Footloose.


Mats har gjort roller i både Mamma Mia, Footloose och Solsidan, men framförallt bultar hans hjärta för de fria teatergrupperna.

– Jag tycker att jag är bättre nu än vad jag någonsin har varit för att det inte är blodigt allvar längre. En av mina teaterlärare sa en gång “När man var ung ville man förändra världen med sin konst – nuförtiden räcker det gott att folk är lite gladare när de går hem än vad de var när de kom”, säger Mats.

Som frilansande skådespelare är det svårt att veta hur ekonomin ser ut mer än ett halvår i förväg. Det ihärdiga jobbsökandet innebär att man aldrig är ledig, menar Mats.

– Jag hade en kompis som inte kunde följa med ut på nyår för att han skulle på en provspelning tre veckor senare. Så viktigt är det inte för mig, säger Mats.
 

undefined
Mats Nilsson har jobbat på Astrid Lindgrens Värld sedan 1999, både som skådespelare, regissör och nu som teknisk produktionsledare. "Kan man roa en familj i taget på ALV så räcker det", tycker Mats.


Ju äldre han blir desto mer landar han i sin roll.

– Kan man roa en familj i taget på ALV så räcker det. Eller ett barn som råkar titta på Kompisbandet och tycker att det är den bästa låten den har hört. Och det innebär inte att man sänker sin ambition, men det blir inte viktigt på samma sätt. Då kan man också bli lugnare i det man gör.

Den trygga utgångspunkten gör de enstaka gigen extra speciella, som när han fick rollen som lärare i Solsidan 2007.

– Det är kul att de hör av sig och vill att den här gubben ska komma tillbaka. Vi spelade in för fjärde gången nu i Stockholm i april, och det kommer ut på TV nu i december, säger Mats.

Längtar du någonsin tillbaka till storstaden?

– Ja, det gör jag. Men det går över ganska snabbt, säger Mats.

undefined
Mats Nilsson är skådespelaren och Vimmerbybon som gjort dundersucce på Youtube som en av medlemmarna i Kompisbandet. Filmen “Upp och hoppa, dansa och lek med Kompisbandet” har 25 miljoner visningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!