Viktor har släppt två album – med hjälp av AI: "Mer inkluderande"

Viktor Nygren har nyligen släppt två album. Han skriver texter själv, men har en något ovanlig medkompositör – nämligen en AI-robot. "Det är häftigt att det funkar så bra".

Viktor Nygren skapar musik med hjälp av AI. På kort tid har han släppt två album. Ett av dem heter "Vimmerby Strög Album".

Viktor Nygren skapar musik med hjälp av AI. På kort tid har han släppt två album. Ett av dem heter "Vimmerby Strög Album".

Foto: Privat

Vimmerby2024-09-06 16:00

Vimmerbybon Viktor Nygren, som ursprungligen är från Krokek beläget några kilometer från Kolmårdens Djurpark, har alltid haft ett stort intresse för musiken.

Han har själv spelat fiol, piano och gitarr genom åren, innan han sen gick över till att skapa musik på datorn. Viktor är inte blyg för att ta till nya metoder i musikskapandet.

På bara någon månads tid har han släppt två album, "Vimmerby Strög" och "Njut", med hjälp av en AI-robot.

– Jag har haft låtar som jag skrivit för längesen och funderat på hur man ska få till det på bästa sätt för de som ska lyssna, berättar Viktor som till vardags jobbar natt på Ljunghäll i Södra Vi.

Viktor skriver själv texterna till sina låtar. Sedan lägger han upp texten i ett AI-program som sen skapar en melodi utav det.

Till en början var han fundersam kring om han faktiskt fick publicera låtarna han skapat i programmet.

– Jag kontaktade företaget som skapat tjänsten. De sa att eftersom jag köpt licensen till programmet är det bara att köra.

AI-roboten genererar ett 20-tal låtar utifrån Viktors text och instruktioner.

– Man lägger in en viss summa varje gång man vill få fram en låt. Ibland blir det bara skit och så har man slängt pengar i sjön, skrattar Viktor.

Vad för typ av musik gör du?

– Det har mest varit EDM (Elektronisk Dansmusik), vilket är en blandning av lite olika genrer. Jag har velat skriva texterna på ett sätt så det ska locka yngre lyssnare, men även äldre.

Låtarna finns att hitta på både Soundcloud, Youtube och Spotify. En av hans låtar har kommit upp i över 10 000 streams (på Spotify), och han snittar flera hundra unika lyssnare per dag.

– Det är verkligen jättekul att så många lyssnar. Jag försöker göra låtar med lite komiska inslag. En låt jag kan rekommendera är "Latina eller svensk". Den tycker jag man borde lyssna på.

Vissa tycker säkert att det är "fusk" att göra musik med hjälp av AI. Vad tänker du kring det?

– Jag har betalat en licens för att få använda mig av programmet och det är helt lagligt. Jag ser det mest som en rolig grej och jag tror många kommer skapa musik på det här sättet i framtiden. Jag har ingen bra röst själv, haha. Det gör det lite mer inkluderande.

Vad är målet framåt?

– På sikt kanske det skulle gå att åka runt och spela på olika ställen. Men det är fortfarande såpass nytt för mig. Oavsett vad som händer värmer det i hjärtat att så många uppskattar låtarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!