Vimmerbybo i 20-årsåldern begärs häktad för flera terrorbrott

En man i 20-årsåldern från Vimmerby kommun har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott, rapporterar flera medier.

Vimmerby2024-06-04 15:59

Mannen, som greps på Arlanda i lördagsmorgonen, har begärts häktad för terrorbrott. I ett pressmeddelande skriver Åklagarmyndigheten att mannen på sannolika skäl är misstänkt för deltagande i terrororganisation, finansiering av terrorism och resa för terrorism.

Den häktade mannen är skriven på en adress i Vimmerby kommun och han greps i samband med en insats i Sigtuna kommun. Inom ramen för samma insats genomfördes också husrannsakningar på flera olika adresser i södra Sverige, det berättar Säpos presstalesperson Adam Isaksson Samara för Vimmerby Tidning på tisdagseftermiddagen. 

De misstänkta brotten ska ha begåtts mellan december 2023 och juni 2024, men i övrigt är Säkerhetspolisen förtegen och lämnar inte ut några uppgifter. Det framgår exempelvis inte exakt var brotten ska ha begåtts. 

– Personen är inte häktad utan har än så länge bara begärts häktad. Vi går i princip aldrig in närmare på detaljer om misstänkta, säger Adam Isaksson Samara.

Vad händer nu?

– Nu fortsätter utredningen och näst på tur är häktningsförhandlingen som kommer att hållas under morgondagen. Sen är det fortsatta utredningsåtgärder. 

I pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten skriver man också att chefsåklagare Per Lindqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål inte kommer inte att lämna någon information före förhandlingen.

Häktningsförhandlingen om Vimmerbybon kommer att hållas i Attunda tingsrätt den 5 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!