Vimmerbybo misstänks för narkotikasmuggling

"Narkotika har kommit från utlandet och in till svenska terminaler och sedan hämtats ut vid olika utlämningsställen", berättar Gabriel Frosteby, åklagare i ärendet där en Vimmerbybo sitter häktad misstänkt för grov narkotikasmuggling.

Mannen från Vimmerby häktades vid Eskilstuna tingsrätt i förra veckan. Nu fortsätter åklagare Gabriel Frosteby förundersökningen.

Mannen från Vimmerby häktades vid Eskilstuna tingsrätt i förra veckan. Nu fortsätter åklagare Gabriel Frosteby förundersökningen.

Foto: Veronica Karlsson

Vimmerby2022-11-08 11:45

Mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Vimmerby, häktades i torsdags vid Eskilstuna tingsrätt. Han är misstänkt för grov narkotikasmuggling som ska ha skett mellan den 26 april och 5 maj i år i Örebro, samt narkotikabrott den 5 maj i Vimmerby.

– Jag påstår att det har skett grov narkotikasmuggling i april och maj i samförstånd med och tillsammans med andra. Jag påstår också att man har hanterat narkotikan. Så fort man tar i narkotika så är det en form av hantering och det är narkotikabrott, säger Gabriel Frosteby.

I nuläget sitter ytterligare två personer häktade i samma ärende. Men enligt åklagare Frosteby så finns det fler misstänkta, det rör sig om personer från Mellansverige. Förundersökningen har pågått sedan i våras. 

– Jag kan säga att det handlar om större mängder narkotika som har smugglats in i Sverige och det är större mängder som har hanterats i Sverige. Det har bearbetats och sålts vidare, säger Frosteby och förklarar att han inte närmre vill gå in på vad för typ av narkotika det rör sig om. 

Gabriel Frosteby berättar att det nu finns ytterligare utredningsåtgärder att vidta för att se om brottsmisstankarna mot Vimmerbybon stärks eller försvagas.

– Tanken är att väcka åtal innan årsskiftet, men vi får se hur det går, avslutar han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!