Vimmerbybo misstänks ha planerat gifta bort sitt barn

En Vimmerbybo i 40-årsåldern har häktats för "vilseledande till äktenskapsresa". Ett brott som är hedersrelaterat och bottnar i att han ska ha planerat att gifta bort ett barn som är under 18 år.

Den lägsta åldern som gäller för att ingå äktenskap i Sverige är utan undantag 18 år. Från 1 juli 2020 gäller bestämmelsen om barnäktenskapsbrott, som kan ge fängelse i upp till fyra år.

Den lägsta åldern som gäller för att ingå äktenskap i Sverige är utan undantag 18 år. Från 1 juli 2020 gäller bestämmelsen om barnäktenskapsbrott, som kan ge fängelse i upp till fyra år.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vimmerby2023-11-16 13:56

Kammaråklagare Linda Canéus, är ytterst förtegen om utredningen.

– Allt är sekretessbelagt och förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Det enda jag kan säga är att han blev häktad, säger hon kort efter att häktningsförhandlingen avslutats vid Kalmar tingsrätt.

I häktningsframställan begärde hon mannen häktad även för förberedelse till barnäktenskap, men tingsrätten nöjde sig med att häkta honom för vilseledande till äktenskapsresa. 

Hur har händelseförloppet gått till och hur har de misstänkta brotten upptäckts?

– Jag kan inte säga nånting om det på grund av sekretess.

Enligt häktningsframställan ska brotten ha skett den 1 januari–29 oktober i år. 

Där framgår också att Vimmerbybon anhölls i sin frånvaro förra tisdagen och greps bara några timmar senare. 

Parallellt med häktningen av Vimmerbybon har sociala myndigheter i Vimmerby agerat i ärendet och omedelbart omhändertagit ett barn under 18 år i början av veckan och även fattat beslut om ett tillfälligt utreseförbud från landet. Båda besluten har underställts Förvaltningsrätten i Linköping, som bekräftar uppgifterna för Vimmerby Tidning.

Den 1 juli 2020 infördes brottet barnäktenskapsbrott i Sverige. Det innebär att den som förmår eller tillåter att barn under 18 år gifter sig kan dömas till fängelse i upp till fyra år.

Den som döms för vilseledande till äktenskapsresa kan döms till fängelse i max två år.

Senast den 30 november ska åtal vara väckt mot den häktade Vimmerbybon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!