Vimmerbybo somnade i källare – döms för olaga intrång

Han skulle bara ladda sin telefon i källarutrymmet i väntan på ett möte med socialtjänsten, men la sig ner och råkade somna. I alla fall är det vad Vimmerbybon själv påstår efter att ha blivit upptäckt på en madrass i källargången till ett hyreshus där han själv inte bor. Nu har han dömts för olaga intrång.

En dörr till källaren var uppbruten och stod på glänt. Inne i ett av förråden låg en man och sov. Dörren på bilden är en annan.

En dörr till källaren var uppbruten och stod på glänt. Inne i ett av förråden låg en man och sov. Dörren på bilden är en annan.

Foto: Andreas Johansson

Vimmerby2024-06-11 18:00

Det är tidig morgon den 18 mars. I ett bostadsområde i Sala är personal från ett bostadsbolag ute och kollar ställningarna i ett av sina hyreshusområden. Under en period har de haft problem med källarinbrott just där, med förråd som brutits upp och dörrar som förstörts, så nu vill de hålla lite extra koll.

När personalen kommer fram till ett av husen gör de en trist upptäckt. En av dörrarna till källarutrymmet står på glänt. Uppbruten. Vem som har gjort skadan vet de inte, men de bestämmer sig för att gå in och kolla läget vid förråden. Det är då de gör sin upptäckt.

I en av förrådskorridorerna skymtar de ett par fötter som sticker ut från en av öppningarna. Där, i ett skyddsrum som också används som förråd, ligger en man på en madrass och sover. Personalen backar tillbaka samma väg som de kom och tillkallar polis.

När patrullen kommer till platsen gör de samma fynd som personalen.

Den sovande mannen, hemmahörande i Vimmerby, påstår att han blivit insläppt i byggnaden av personal från bostadsbolaget. Anledningen till det är enligt honom att han behövde någonstans att ladda sin telefon, och hade fått veta att det skulle finnas eluttag i källarutrymmet. Madrassen var inte hans, utan den hade legat där när han kom dit. Samma sak säger han om det stämjärn och hänglås som hittas intill hans personliga tillhörigheter, en väska bland annat packad med hygienartiklar.

undefined
Mannen som dömts för olaga intrång påstår att han befunnit sig i källaren för att ladda sin mobiltelefon. Bilden är en genrebild.

I förhör säger mannen att han bara slagit sig ner på madrassen i väntan på ett påfyllt mobilbatteri, och att han inte hade för avsikt att stanna någon längre stund. Han hävdar att någon försöker sätta dit honom och att personalen på bostadsbolaget vet vem han är eftersom han bott i området tidigare.

Men ingen i personalstyrkan säger sig ha släppt in mannen. Enligt dem har han inget där att göra. I förhör förklarar de att de haft problem med att mannen vistats i källarutrymmet utan lov redan tidigare, men att han då hade täckt för dörren så att personalen inte kunde ta sig in.

Den misstänkta gärningsmannen, Vimmerbybon, nekar till brott, men har nu dömts för olaga intrång. Domen meddelades i Västmanlands tingsrätt i slutet av maj och straffet blev dagsböter, 50 kronor per dag i 30 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!