"Tänkte bara på flyttlasset och glömde äggkastrullen"

Efter första natten i nya lägenheten i Vimmerby åkte Jonas Gierse iväg för att hämta andra flyttlasset. När han kom tillbaka möttes han av räddningstjänsten i sin rökfyllda lägenhet.

Jonas Gierse hann bara sova en natt i sin nya lägenhet innan en torrkokning rökfyllde bostaden medan han for för att hämta andra flyttlassen. "Jag tänkte bara på det och glömde helt bort äggen och frukosten", säger han.

Jonas Gierse hann bara sova en natt i sin nya lägenhet innan en torrkokning rökfyllde bostaden medan han for för att hämta andra flyttlassen. "Jag tänkte bara på det och glömde helt bort äggen och frukosten", säger han.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-11-04 19:30

Ett larm om en brand i ett flerfamiljshus kom in 12:42 på fredagseftermiddagen. Det var en granne till den aktuella lägenheten som uppmärksammade att brandvarnaren tjöt och larmade. Räddningstjänsten begav sig till platsen. Då var det var ingen hemma i lägenheten. 

– Vi håller på att vädra ut nu och ska säkerställa att det inte gått upp fläkten, berättade räddningsledaren Magnus Svahn under insatsen. 

Det skulle visa sig att det var en kvarglömd kastrull på spisen som var boven i dramat. 

– Jag började koka ägg och började lasta ut bilen under tiden. Sen tänkte jag bara på att hämta det andra lasset istället för att äta frukost och glömde bort äggkastrullen helt, säger Jonas Gierse, som flyttade in i lägenheten dagen innan.

undefined
Räddningstjänstens insatsledare Håkan Westerback pratar med Jonas Gierse om händelsen i lägenheten där Jonas flyttade in så sent som på torsdagen.

– Jag har bara hunnit sova en natt i lägenheten. Nu vet jag inte när jag kan sova där igen. Det ska komma någon och undersöka för att ta reda på om det finns giftiga partiklar eller inte efter röken, säger han.

Han reflekterar till ett vykort han fått av sin mamma.

– Det var en bild tagen ur Elsa Beskows saga om Hattstugan som handlar om barnen som bor i en hatt men som de råkar tända eld på och sen har de ingenstans att bo. Jag känner igen mig i det nu.

Var ska du bo om du inte kan bo i din nya lägenhet på ett tag?

– Det vet jag inte. Mitt förra boende har jag inte kvar, men det finns väl något slags akutboende.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!