Hanna, 25, blev ny butikschef i en turbulent tid

Matpriserna skenar och människor är missnöjda. Hanna Dahlström, 25, ny butikschef för Coop i Ankarsrum, märker av att kunderna alltmer väljer lågprisalternativen i butiken. Ändå ser hon ljust på framtiden för den lokala butiken.

Trots skenande matpriser och missnöje bland kunder så ser den nya butikschefen Hanna Dahlström ljust på framtiden.

Trots skenande matpriser och missnöje bland kunder så ser den nya butikschefen Hanna Dahlström ljust på framtiden.

Foto: Jonas Svensson

Vimmerby2023-03-19 21:00

Matpriserna steg rekordmycket under februari, visar den oberoende sajten Matpriskollen. Men Hanna Dahlström, som tillträdde sin tjänst strax efter nyår, intygar att branschen försöker motarbeta prisökningarna.

– Alla i branschen har blivit alltmer prisfokuserade. Vi försöker hålla kostnaderna nere och försöker vara beredda på snabba vändningar, säger hon.

undefined
Hanna hoppas att dom snart kan lägga i en växel till och fortsätta utveckla butiken.

Hanna Dahlström har inte fått till sig några direkta klagomål angående prisökningarna riktat mot just den lokala butiken.

– Jag har mer känt av ett allmänt missnöje riktat mot branschen. Prisökningarna sker ju som bekant inte bara hos oss, utan i hela landet säger hon.

– Men det är klart att det är jobbigt att känna av missnöjet. Men världsläget är vad det är tyvärr.

Det talas om en risk för butiksdöd i Sverige om kunder istället väljer lågpriskedjor. Hur ser du på den risken?
– Jag ser positivt på den här butiken och framtiden. Vi har inte känt av något minskat kundunderlag. Det vi har märkt av är att kunderna i allt större utsträckning väljer våra lågprisalternativ.

undefined
Butiken i Ankarsrum är en servicepunkt med post, paket och spel.

Hanna Dahlström bor i Vimmerby och kommer närmast från ett jobb som butikschef inom samma koncern men har tidigare också arbetat som butikssäljare. Hon började arbeta direkt efter gymnasiet, där hon studerade handels- och administrationsprogrammet. Nu har hon ansvaret för att utveckla butiken i Ankarsrum som finns nära sina kunder och är en servicepunkt med post, paket och spel.

– Butiken har stor betydelse för Ankarsrum. Du kanske inte har tid, lust eller möjlighet att åka de där extra milen in till Västervik, och då finns vi här.

– Jag hoppas att vi snart kan lägga i en växel till och fortsätta utveckla butiken.

Vilka svårigheter ser du?
– Vi möter utmaningar hela tiden och vi försöker göra det bästa av situationerna. Eftersom det är en liten butik med få anställda så är vi känsliga för när personal blir sjuka, då kan det vara svårt att hålla en full bemanning i butiken.

Du tog över i en tuff period med kraftiga prisökningar, hur hanterar du det?
– Vi behöver tänka oss för och inte ta på oss onödiga kostnader men vi behöver inte göra några nedskärningar i personal, utan vi fortsätter arbeta som vanligt. Dock med lite mer eftertänksamhet.

undefined
Butikschefen Hanna Dahlström har märkt av att kunderna i allt större utsträckning väljer deras lågprisalternativ.
Karta: Kungsvägen 42A
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!