Vimmerbybon om presidentvalet: "Påverkar hela världen"

De senaste fyra åren har Vimmerbybon Tim Dickinson sett sitt hemland USA bli alltmer polariserat. På tisdag är det dags för presidentval.

"Jag flyttade från landet 99, då var det politiska landskapet helt annat" säger Vimmerbybon Tim Dickinson.

"Jag flyttade från landet 99, då var det politiska landskapet helt annat" säger Vimmerbybon Tim Dickinson.

Foto: Privat

Vimmerby2020-11-02 06:00

– Jag har röstat och skickade in det för nästan en och en halv månad sedan, berättar Tim Dickinson som ursprungligen kommer från delstaten Minnesota. 

Att bo i Sverige har gett honom en annan syn på hemlandets politik.

– Det är klart att man har ett annat perspektiv. Jag flyttade från landet 99, då var det politiska landskapet helt annat, det var inte lika polariserat. Jag som är kanske är i mitten någonstans känner knappt igen mig nu.

Vad som blir utgången av valet är svårt att gissa. 

– Biden leder ju med kanske åtta eller tio procent, men som förra gången så kan man inte lita på de här opinionsundersökningarna för de kanske inte täcker hela landet och sen att folk kanske till och med ljuger när de blir uppringda, så det finns nog ett stort mörkertal i landet av de som faktiskt röstar på Trump.

USA:s valsystem kan tyckas vara komplicerat för oss som är vana vid det parlamentariska systemet här i Sverige, men för amerikaner är det inget knepigt att förstå sig på menar Dickinson.

– Jag tror det är lite allmänbildning, så det förstår ju folk. Det är ju så att det gäller att vinna delstaten, det spelar ingen roll om du får 51 procent eller 75 procent i en delstat, då vinner du hela den delstaten – och får alla de elektorsrösterna, som det heter, säger han och fortsätter:

– Kalifornien som är den största delstaten befolkningsmässigt, där kommer Biden vinna jättestort, men det är fortfarande värt ett antal elektorsröster som är baserade på befolkningen. Därför kan det bli så att man kan förlora totala rösterna i landet men ändå vinna valet. 

Hur man går tillväga för att rösta ser också annorlunda ut.

– Det är ju inte som här, att det bara är att dyka upp i din valkrets som du tillhör, med din legitimation och så hittar de dig på en lista. Utan där måste man i förväg registrera sig för att rösta. Det kan se lite olika ut beroende på var man är i landet, det är en orsak till att det är lågt valdeltagande. 

Hur kommer utgången av valet att påverka för dig som bor i Sverige?

– Det är en jättebra fråga. Det påverkar ju mig som bor i Sverige lika mycket som det påverkar för vem som helst egentligen. Det påverkar hela världen och USA:s plats i världen. Min personliga åsikt är att världen mår bra av ett starkt USA som samarbetar med andra länder på väldigt många olika områden, det kan vara militären eller klimatet eller vad det nu kan vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om