Vimmerbybo skickade hot via sociala medier

En ung man, som hoppat av en nazistisk organisation, fick motta hot från en man i 20-årsåldern från Vimmerby kommun. Nu döms han för två fall av olaga hot.

Villkorlig dom och dagsböter blir påföljden för den man som hotat två olika personer via sociala medier.

Villkorlig dom och dagsböter blir påföljden för den man som hotat två olika personer via sociala medier.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vimmerby2022-06-30 15:50

Mannen från Vimmerby kommun, som är i 20-årsåldern, skickade i augusti förra året ett hotfullt meddelande till den målsägande mannen genom sociala medier. Kalmar tingsrätt bedömer att hotet varit av en sådan karaktär att den målsägande mannen kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet. Mannen döms nu att betala 7000 kronor i skadestånd till offret.

Sju dagar senare skickar den nu dömda mannen ett hot till ytterligare en man på en annan ort i Sverige. Också det via sociala medier. Tillsammans med hotet skickar han också en bild på ett hakkors. Den dömda mannen erkänner det olaga hotet och förklarat det med att han ville provocera, men att han inte kommer ihåg anledningen. 

Mannen döms också för det andra hotet, men det bedöms inte vara skadeståndsgrundande. Tingsrätten skriver i domen att när hoten framförts kan det ha framstått som att den nu dömda mannen haft en större, nazistisk organisation bakom sig. Tingsrätten skriver också: "Hoten får till viss del vid båda tillfällena även anses ha varit ämnade att tysta politiska motståndare".

Tingsrätten konstaterar att det sammantagna straffvärdet för brotten uppgår till ett par månaders fängelse för en vuxen person. Men sett till mannens unga ålder och det faktum att han är ostraffad sedan tidigare, gör att påföljden nu blir villkorlig dom och 30 dagsböter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!