Advokaten: "Självklart ska vi överklaga domen"

Den dömde Vimmerbybons försvarare, advokat Hans Sundberg är hårt kritisk mot Kalmar tingsrätts dom och säger att det är en självklarhet att domen kommer att överklagas.

Kalmar tingsrätt dömde på torsdagen en Vimmerbybo till fängelse för grov trolöshet mot huvudman för att han flera år i rad redovisat felaktiga uppgifter till styrelsen för det bolag han var satt att leda.  Mannens försvarare, advokat Hans Sundberg är hårt kritisk mot domen. "Det är en fullständig felbedömning och självklart ska vi överklaga" säger han.

Kalmar tingsrätt dömde på torsdagen en Vimmerbybo till fängelse för grov trolöshet mot huvudman för att han flera år i rad redovisat felaktiga uppgifter till styrelsen för det bolag han var satt att leda. Mannens försvarare, advokat Hans Sundberg är hårt kritisk mot domen. "Det är en fullständig felbedömning och självklart ska vi överklaga" säger han.

Foto: Arkiv / Nils Gruvebäck / Henrik Montgomery / Åsa Hanell

Vimmerby2022-02-24 13:12

– Det är en fullständig felbedömning av tingsrätten. Jag har aldrig sett något liknande i form av dålig dom under mina 40 år, säger Hans Sundberg till Vimmerby Tidning sedan han ögnat igenom domen som meddelades i Kalmar tingsrätt på torsdagsförmiddagen.

En enig tingsrätt anser att en Vimmerbybo i 50-årsåldern är skyldig till grov trolöshet mot huvudman på grund av sitt agerande när han hade en ledande position för ett företag på annan ort. Tingsrätten dömer honom till fängelse i ett år och sex månader.

Hans Sundberg som företrätt Vimmerbybon under de sju rättegångsdagarna är hårt kritisk mot tingsrättens bedömning.

– Jag vill påstå att domen är tendentiös. Rätten har inte på något sätt beaktat min klients uppgifter och förklaringar, säger Hans Sundberg.

Han ger ett exempel:

– Åklagaren har yrkat att bolaget lidit skada motsvarande de runt 50 miljoner som tillförts i aktieägartillskott. Men det anser rätten inte vara styrkt. De enda skador rätten hänvisar till är bonusen på drygt 200 000 kronor och utredningskostnader på lite drygt 300 000 kronor. Alltså har en påstådd skada på 50 miljoner sjunkit ihop till runt 500 000 kronor. Det är som en pyspunka och ändå dömer man den här mannen till ett och ett halvt års fängelse, säger Hans Sundberg.

Nu väntar ett överklagande till hovrätten.

– Självklart ska domen överklagas och jag är helt övertygad att Göta hovrätt kommer att göra en helt annan bedömning.

Advokat Hans Sundberg som är den dömda Vimmerbybons försvarare är skarpt kritisk mot tingsrättens dom. "Vi ska självklart överklaga domen".
Advokat Hans Sundberg som är den dömda Vimmerbybons försvarare är skarpt kritisk mot tingsrättens dom. "Vi ska självklart överklaga domen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!