Förslag: Sätt ljus på lekplatser – inte bara gator

Mörkret ställer till det för barnens lek i lekplatserna. Därför föreslår Vimmerbybon Hampus Torstensson att kommunen ska byta till dubbelriktad belysning vid alla offentliga lekplatser.

Hampus Torstensson med sonen Leyton, 18 månader, vill att kommunen rikta belysning även till lekplatser och inte bara på gator och GC-vägar.

Hampus Torstensson med sonen Leyton, 18 månader, vill att kommunen rikta belysning även till lekplatser och inte bara på gator och GC-vägar.

Foto: Johanna Rotebäck / Privat

Vimmerby2021-10-23 12:00

– Stolpar och belysningen finns där redan, men lyser bara på vägen till lekplatsen, med dubbelriktad belysning får man lätt en upplyst lekplats också. Det gör lekplatsen mer säker och säger han.

Hampus Torstensson har nyligen lämnat in ett medborgarförslag till kommunen. Där beskriver han hur han genom sonen Leyton, 18 månader, insåg behovet av belysning i lekplatserna.

"Från vårt hem har vi bara några hundra meter till flera av kommunen organiserade lekplatser."

"Som allmänt känt vandrar vi just nu in i den perioden på året när timmarna som vi har möjlighet att se utan lampa blir kortare och kortare. Att med pannlampas hjälp försöka leta efter gungans fantastiska möjligheter känns vare sig tryggt eller lockande" skriver han bland annat.



I en sån situation slog det honom att lösningen finns direkt intill där det oftast står lyktstolpar som lyser upp vägen till lekplatsen.

Vilka lekplatser brukar ni besöka?

– Det är lite olika, men det ser ungefär likadant ut vid alla och lite beroende på tidpunkt är vi sällan ensamma där, säger Hampus Torstensson.

– Sen ligger Vimmerby långt efter alla grannkommuner när det gäller lekplatserna. Men det är en annan fråga. Kan vi öka utnyttjandet av lekplasterna på det här sättet blir nästa steg att utveckla innehållet.

Kommunen har ännu inte behandlat medborgarförslaget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!