Vimmerby är mest stressade i länet: "Det förvånar mig"

Vimmerbyborna är mest stressade i hela Kalmar län, enligt en ny undersökning. Och andelen "mycket stressade" Vimmerbybor är högre än snittet i hela landet.
 Vad kan det bero på? Och känner Vimmerbyborna igen sig? Vimmerby Tidning tog en vända på stan för att ta tempen på stressen – och för att fråga vad folk gör för att komma undan den.

Vimmerbyborna är mest stressade i hela Kalmar län, enligt en ny undersökning. Hör vad folk på stan säger om det!

Foto: Johannes Widergren/Annie Hogner

Vimmerby2024-10-20 18:00

I en färsk sammanställning av siffror från Folkhälsomyndigheten, som Din Psykolog har gjort, kommer det fram att Vimmerby toppar listan över de mest stressade kommunerna i länet. Hultsfred hittas mitt i samma lista, på plats 6 av 12.

I den senaste Nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten svarade ungefär var sjunde person att de kände sig stressade, vilket innebär en ökning med 1,5 procentenheter. Drygt en av 30 svenskar känner sig “mycket stressad”.

– Dålig sömn, oroskänslor, värk i kroppen och svårigheter i att vara närvarande i det du gör kan vara tidiga varningssignaler på stress. Det orsakas vanligen av hög belastning på jobbet, i hemmet eller i skolan. Om kropp, tanke och känslor inte känns som vanligt kan det vara klokt att söka hjälp, säger Felicia Westin, chefspsykolog på Din Psykolog, i ett pressmeddelande. 

Vimmerby Tidning tog ett varv på stan och att hitta människor som sa sig vara stressade visade sig inte vara särskilt svårt. Sociala medier, jobb, att hinna städa, vänner, relationer och samhället överlag är sådant som stressar Vimmerbyborna.

– För mig är sociala medier den största biten, att man är så uppkopplad hela tiden, säger Lina Lundahl.

undefined
Kvinnor är mer stressade än män, enligt undersökningen.

I Vimmerby har andelen stressade också ökat med 1,5 procentenheter, från åren 2012–2015 och åren 2019–2022. Samtidigt svarar 7 procent att de är "mycket stressade", jämfört med tidigare 2,5 procent. 

Samma undersökning visar att siffrorna för andelen stressade i hela landet är något högre, 14,9 procent jämfört med 14,1 i Vimmerby. Dock är en större andel "mycket stressade" i Vimmerby, 7 procent jämfört med 3,3 procent i riket. 

Sammanställningen visar också att skillnaderna mellan män och kvinnor är stora. I hela landet är var femte kvinna stressad, men bara cirka var sjunde man

– Det är sedan länge en stor skillnad i upplevd stress mellan kvinnor och män. Statistik från Jämställdhetsmyndigheten och SCB visar att kvinnor fortsatt tar ett större ansvar för hemmet och lägger mer tid på hushållsarbete. Sannolikt kan kombinationen av mycket jobb såväl hemma som på arbetet orsaka de högre nivåerna av upplevd stress för kvinnor, säger Felicia Westin.

Stressa mindre – 5 tips

• Stryk saker i din kalender – skapa tid till vila.

• Gör aktiviteter som ger dig återhämtning.

• Våga be om hjälp.

• Ta regelbundna pauser under dagen.

• Dra ner på tempot – gör saker långsamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!