Vimmerbybor blev lurade – swishade 169 000 kronor

"Andra vill köpa bilen och det krävs snabba beslut". De orden fick Vimmerbyparet att swisha totalt 169 000 kronor – för en bil de aldrig fick se. Nu har en kvinna i 45-årsåldern, som var inblandad i bedrägeriet, dömts för penningtvättsbrott.

Bilägaren gav ett ärligt intryck och alla uppgifter verkade stämma. Därför betalade Vimmerbyparet 169 000 kronor i förskott. Men de fick aldrig någon bil. Nu har en inblandad kvinna dömts för penningtvättsbrott.

Bilägaren gav ett ärligt intryck och alla uppgifter verkade stämma. Därför betalade Vimmerbyparet 169 000 kronor i förskott. Men de fick aldrig någon bil. Nu har en inblandad kvinna dömts för penningtvättsbrott.

Foto: Carl Karlsson

Vimmerby2024-03-14 21:00

Det var i augusti 2023 som en man från Vimmerby kommun hittade en intressant bilannons på Blocket. En Porsche för 169 000 kronor. Han ringde upp säljaren och till en början kändes allt bra.

Men redan under samtalet började förutsättningarna förändras. Säljaren sa att det var många som hörde av sig och ville köpa bilen. Därför behövde Vimmerbybon betala en handpenning på 84 500 kronor för att fortfarande ha förstatjing.

Vimmerbybon accepterade läget och swishade det avtalade beloppet. Dock inte till säljaren, eftersom han påstod sig sakna swish, utan pengarna gick till en annan person.

Därefter kom parterna överens om att Vimmerbybon skulle komma upp till Uppsala och kolla på bilen, och sedan ta ett slutgiltigt beslut om bilaffären skulle slutföras eller inte. 

En halvtimme senare ringde säljaren upp Vimmerbybon och sa att det fanns en annan köpare som verkligen ville ha bilen. Med anledning av det ville han ha hela summan direkt.

Så blev det. De resterande 84 500 kronorna swishades till ett annat nummer, på uppmaning av säljaren. De pengarna gick till en kvinna i Skåne – som i sin tur förde över pengarna till olika konton. Nu döms hon för penningtvättsbrott.

Utöver dagsböter på 4 000 kronor har kvinnan fått ett skadeståndskrav på 84 500 kronor, som ska betalas till det drabbade paret i Vimmerby.

I den nya domen framgår det inte hur det har gått för den falska bilförsäljaren i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!