Den 16 juli infördes bevattningsförbud i Vimmerby kommun. Det har haft effekt på dricksvattenproduktionen.
– Vi mäter hela tiden hur mycket dricksvatten vi skickar ut på nätet och senaste tiden ligger vi i paritet med förra året, då bevattningsförbudet hade bra genomslag och vi under sommarperioden sparade in lite drygt 20 procent på dricksvattenproduktionen mot tidigare år, säger Torbjörn Swahn, som tycker att kommunens invånare blivit duktiga på att följa bevattningsförbudet.
Han tror att de flesta tagit informationen till sig och vant sig att hushålla med vattnet.
– Första perioden med bevattningsförbud, 2016, var man lite ovan och då såg vi inte så stor effekt. Nu gör vi det.
Att Vimmerbyborna låter spridare och högtryckstvättar vila och i större utsträckning använder dricksvatten till det det är till för spelar roll – i det korta perspektivet.
– Det betyder att vi hushållar med våra resurser och våra tillgångar inte sinar, sedan jobbar vi också på att långsiktigt förstärka vår vattenproduktion.
Men någon tillförsel att tala om har det inte varit under sommaren och grundvattennivåerna fortsätter stadigt att sjunka.
– Inte drastiskt, men de sjunker hela tiden som vi förväntat oss. Det lilla regn som kommit tas upp av växtligheten och någon påfyllning av grundvattenmagasinen sker först efter hösten. Vi är ändå över bottennivåerna 2016 och det är ju bra vid den här tidpunkten, 2017 vände det efter förra årets bevattningsförbud och den snörika vinter vi hade.
Något hävt bevattningsförbud är inte att räkna med inom den närmaste tiden.
– Vi kommer att titta på det mer detaljerat under kommande veckor och styrelsen tar sedan beslut i september om bevattningsförbudet ska fortsätta eller upphävas.
Vad kan företag och industrier göra? Vimmerby Camping har ju till exempel bara genom att minska trycket i sina kranar minskat sin förbrukning rejält?– Jag är tacksam när man tittar på snålspolande lösningar eller dricksvattenreducerande processer när man förbättrar och förändrar i sina verksamheter. Jag vet att Arla har projekt för att spara stora mängder vatten och sånt arbete gör Åbro hela tiden. De stora industrierna är också medvetna om det här och kämpar för att bli duktigare.
Hur gör du själv?– Mitt bästa tips är att ta tillvara det regnvatten som ändå faller, det har vi klarat vårt växthus bra på. En millimeter regn ger en liter vatten per kvadratmeter tak, sedan kan man ju själv räkna ut hur stort tak man har.