Populärt att hyra ut privata hem i Vimmerby

Under sommarhalvåret när turisterna börjar strömma in i staden möts Vimmerby återkommande av samma problem, att hitta boende till alla besökare. Flera vimmerbybor har valt att hyra ut sina privata hem till turister.

Det finns många privatpersoner i Vimmerby som är aktiva på uthyrningsplattformen airbnb. För Ingela Svanström är ensamresande vuxna målgruppen, medan Johanna Blom Petersson främst tar emot barnfamiljer.

Det finns många privatpersoner i Vimmerby som är aktiva på uthyrningsplattformen airbnb. För Ingela Svanström är ensamresande vuxna målgruppen, medan Johanna Blom Petersson främst tar emot barnfamiljer.

Foto: TT/Privat

Vimmerby2023-07-24 20:00

De senaste åren verkar det ha blivit alltmer populärt för privatpersoner att hyra ut bostäder eller rum i Vimmerby under kortare tidsperioder. Det är tacksamt för turistbyrån som återkommande får förfrågningar från turister som letar boende inför sina besök.

– Det är framförallt brist på lågbudgetalternativ här i Vimmerby. När folk kontaktar oss, särskilt de som är sent ute, kan vi tipsa om att en hel del privatpersoner hyr ut boenden via tjänster som till exempel airbnb eller Novasol, säger turistbyråns Therese Hasselkvist.

undefined
Det tycks ha blivit allt fler privatpersoner i Vimmerby som hyr ut boenden till turister via tjänster så som airbnb. Flera av dem ser det som ett sätt att hjälpa till i den bostadsbrist som råder i staden under sommarsäsongen.

Hon är positivt inställd till att det alternativet finns, men lyfter problemet att många som hyr ut erbjuder väldigt många bäddar. Det gör det svårt för de som reser själva eller i mindre konstellationer att hitta boende där de inte behöver betala onödiga pengar för sängplatser och yta som inte används.

En person i Vimmerby som identifierat samma problem och vill bidra för att lösa det är Ingela Svanström. När det passar hyr hon ut ett rum i sin villa, med plats för en eller max två personer.

– Det är ju många som reser ensamma som det blir jättesvårt för att hitta ett lagom boende. Där fyller mitt uthyrande en funktion. Vissa lockar med sjönära läge och swimmingpool, men för den som bara vill någonstans att sova behövs ju inte det, säger hon.

Svanström har själv hyrt ut ett övernattningsrum på det här sättet i fem år, men använt tjänsten åt andra hållet på sina resor mycket längre än så.

– Jag vill ge tillbaka till det communityt och dessutom är det ju alltid brist på turistboenden i stan under somrarna. Jag tror tyvärr att Vimmerby går miste om många gäster för att det inte finns så många enbäddsrum.

undefined
Ingela Svanström har varit aktiv som airbnb-värd i fem år. Under den tiden har hon haft tur med alla gäster förutom en, vilket är tur eftersom hon hyr ut ett rum i det hus där hon själv också bor. "Vissa av dem har till och med frågat om vi kan bli vänner på Facebook", säger hon.

En annan person som frekvent hyr ut boende via samma tjänst är Johanna Blom Petersson, som har en hästgård i Vimmerby. Förutom det huvudsakliga bostadshuset finns två stugor på gården och det är dem som familjen hyr ut.

– Det som lockar mycket tror jag mycket är att vi har en stor uppvärmd pool och också närheten till hästarna, säger hon.

Blom Petersson med familj började hyra ut stugorna via airbnb för tre år sedan efter att ha fått tips om det från en kompis. När informationen om boendet hade publicerats på sajten tog det inte lång tid innan datumen var fullbokade.

– Nu hyr jag ut till turister mellan mitten av maj till mitten av september och jag har fullbokat innan jul varje år, så det är ju ett halvår i förväg. Det är gäster från hela Europa och vissa kommer tillbaka år efter år.

Förutom att tjäna en extra slant och ge turister någonstans att bo, fyller uthyrandet en annan funktion.

– Att ha folk i rörelse där hela tiden som kan se om något händer är vår bästa försäkring för gården. Det ger en extra trygghet, särskilt under de perioder då vi själva inte är hemma.

undefined
Johanna Blom Petersson tillbringar en del tid i Benhavis/Marbella, Spanien, där hon och familjen har ett boende. När de är hemifrån är det en extra trygghet att hyra ut stugor hemma på gården i Vimmerby, som ett par extra ögon som ser om något händer.

Johanna Blom Petersson klassas som "superhost" på airbnb. Det innebär att hon är en erfaren uthyrare med gott anseende på plattformen. 

En annan superhost är Mikaela Johansson som hyr ut en stuga en bit utanför Vimmerby.

– Vi började hyra ut den sommaren 2018 efter att ha fått en förfrågan om det från turistbyrån, då det var fullt på alla boenden i samband med Bullerby Cup, berättar hon.

Efter det har familjen fortsatt hyra ut stugan via airbnb till ett förhållandevis lågt pris.

– Jag tycker inte att en familj som är på semester ska behöva ruineras och vår lillstuga står ju ändå tom.

undefined
Mikaela Johansson är nöjd över beslutet att hyra ut en stuga via airbnb. "Vi tar inte jättemycket i hyra och pengarna vi fått in har vi hittills mest använt till att förbättra boendet vi hyr ut", säger hon.
Den här tapeten med ett mönster av ramar sitter uppe hemma hos Ingela Svanström. Där kan gästerna som hyrt rummet hos henne lämna en liten hälsning om de så önskar, som en gästvägg istället för en gästbok. "Fast alla har inte vågat skriva", säger hon.
Den här tapeten med ett mönster av ramar sitter uppe hemma hos Ingela Svanström. Där kan gästerna som hyrt rummet hos henne lämna en liten hälsning om de så önskar, som en gästvägg istället för en gästbok. "Fast alla har inte vågat skriva", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!