Vimmerbybor tog fast blottare

När dottern kom hem och berättade att hon utsatts för blottaren reagerade Stefan Pettersson och grannen Jonas Levin instinktivt. De tog kontakt med polisen och gav sig ut i skogsområdet på cykel. En halvtimma senare var blottaren fast.

Vimmerby2013-07-05 06:20

- Det är tillfälligheter som avgör. Vi hade flyt och polisen var blixtsnabbt på plats, säger Stefan Pettersson dagen efter händelserna som polisen berömmer som ett snabbt och rådigt ingripande av de båda Vimmerbyborna.
I närmare tio månader har "Vimmerbyblottaren" utsatt en lång rad kvinnor för sexuellt ofredande när han onanerat inför dom och varit iförd rånarhuva eller luvjacka för att dölja ansiktet.

Rädsla
Många har känt rädsla och obehag. Kvinnor och tjejer har dragit sig för att gå ensamma och det finns de som rustat sig med försvarsspray.
Polisen har gjort flera insatser för att locka mannen att röja sig, utan att lyckas.
Tidigt på onsdagskvällen klaffade allt. Stefan Petterssons 20-åriga dotter gick med hunden nära VOK-stugan.
- Halv fem på eftermiddagen, trodde väl ingen att det var någon risk, säger han.

Snabbt agerande
Men dottern kom upprörd hem och berättade att hon utsatts för blottaren. Stefan Pettersson, som förberedde sig för ett motionspass på cykel tillsammans med Jonas Levin, satte full fart.
- Jag åkte till Levin som ringde en kompis som är polis för att få tipsnumret. Kompisen larmade patrullen, och de ringde tillbaka till oss direkt och sa att de ställde sig i varsin av rondellerna på Lundgatan, säger han.
Pettersson och Levin känner VOK-området väl och anade var de skulle leta.
- Vi träffade först tre damer som var ute med hundarna. Vi berättade för dom och de lovade att skrika högt om de såg något.
Kort efter fick de själva syn på en man med ryggsäck och keps. Klädseln stämde inte riktigt med signalementet.
- Vi stannade honom ändå och frågade vad han gjorde. Vi bad också att få se i hans ryggsäck...
De vittnar om att mannen var lugn, men undrande om vad som hänt.
Han öppnade så småningom ryggsäcken och där fanns bland annat en svart luvtröja som stämde bättre på det signalement de hade.
- Vi ringde poliserna som kom och tog hand om honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om