Vimmerbybördig polischef i gängkrigens stad

I veckan dömes ett stort antal medlemmar i ett kriminellt nätverk i Södertälje för en lång rad grova våldsbrott.
Bakom framgången ligger en enorm insats där skatteverk, försäkringskassa, tull, åklagare och olika enheter inom polisen jobbat tillsammans mot samma mål. Vimmerbybördige Patrick Ungsäter är polischef i Södertälje och han är nöjd med resultatet.

Vimmerby2012-08-04 04:06

- Det här är ett stort steg på vägen och vi har nått målet att sätta de kriminella nätverken ur spel och får nu betydligt mer utrymme att ägna oss åt de brott som drabbar vanligt folk, säger Patrick Ungsäter till vår tidning.
Under hans tid som polischef i Södertälje har det huvudsakliga arbetet varit insatsen mot den grova organiserade brottsligheten som härjat i staden med utpressning, rån, människorov, mord och andra grova våldsbrott som följd.
Tre mord, bland annat ett dubbelmord där en allsvensk fotbollspelare blev mördad tillsammans med sin bror på klubben Oasen i utkanten av Södertälje i juli 2010, utlöste den omfattande insatsen.
- Vi visste en del om strukturen i organisationerna, men inte tillräckligt. En grundläggande analys gav oss en ganska bra bild av en pyramidorganisation med tre olika nivåer, från utförarna på gatan via ett mellanskikt till ledarna som profiterar på verksamheten och nästan aldrig förekommer i våra register, säger han.
Med stöd från såväl nationell, regional och lokal nivå satte de samverkande myndigheterna igång. Under resans gång har uppemot ett 20-tal företrädare för framför allt de ena kriminella nätverket gripits och tidigare i veckan föll domarna, där bland annat en ledare fick livstidsfängelse för anstiftan till mord.
Polisen har lagt ned ett enormt spaningsarbete, bland annat omfattande telefonavlyssning. Ungefär 200 poliser har jobbat med utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om