Vimmerbybördiga Ulrika mitt i valdramat i USA

USA-valet står fortfarande och väger. Vimmerbybördiga Ulrika Peterson bor i Wichita Falls i Texas och följer valrysaren.

Ulrika Peterson,  uppvuxen i Vimmerby bor sen drygt 25 år i Wichita Falls i Texas, USA. Hon chockas över att så många amerikaner fortsätter att hylla Donald Trump.

Ulrika Peterson, uppvuxen i Vimmerby bor sen drygt 25 år i Wichita Falls i Texas, USA. Hon chockas över att så många amerikaner fortsätter att hylla Donald Trump.

Foto: Privat

Vimmerby2020-11-06 18:00

– Nu är det midnatt här och Trumps ledning fortsätter att krympa i Georgia och Pennsylvania. Jag hoppas och tror att en Biden-seger utannonseras under morgondagen, skriver hon i ett mejl på fredagsmorgonen, svensk tid.

Då har Donald Trumps ledning minskat till mindre än 1 300 röster i delstaten Georgia.

– Georgia är traditionellt republikansk. 2018 förlorade en svart kvinna, demokraten Stacey Abrams, guvernörsvalet med en hårsmån. Hon har fortsatt jobba hårt för att fler ska rösta.  Det vore ljuv "poetic justice" om Trump förlorar i Georgia och förlorar valet tack vare svarta väljare, tycker Ulrika Peterson.

Hon har själv ingen rösträtt, eftersom hon inte är amerikansk medborgare, men har stöttat Bidens kampanj och efter en lång natts valvaka utan slutresultat har hon fortsatt följa den utdragna och dramatiska rösträkningen.

– Så gott det går när jag står på en stege och målar. Med CNN:s app kan jag följa prognoser och analyser. 

Hur är stämningen mellan kandidaternas supportrar? 

– Trump-anhängarna har tystnat betydligt. Det klagas en del på "valfusk" annars är det ganska lugnt. Jag känner en tjej från Hultsfred som bor i Plano och hon fick sitt Biden-plakat stulet från tomten.

I hennes hemstat Texas har Trump vunnit med drygt 52 procent av rösterna.

– Jag chockas över att halva amerikanska befolkningen fortfarande stöttar Trump.

Varför har han så starkt stöd?

– Det bottnar i USA:s ouppklarade rasistiska historia, säger Ulrika Peterson, som menar att Trump spelar på väljares rädsla och fördomar.

– Sorgligast är dock alla vettiga, vanliga människor som aldrig skulle se sig som rasister, som stödjer en sån som Trump. 

Vad gör Biden till en bättre president?

– Han har lagt fram tydliga, logiska förslag på hur USA:s problem kan lösas.  Han vill satsa på ren energi och tar klimatfrågan och Covid-krisen på allvar. Framför allt är han en normalt fungerande vuxen människa och kan bete sig som en sådan, säger Ulrika Peterson.

Men hon tror att det väntar tuffa år för USA även med en Biden-seger.

– Det blir många jobbiga år i USA. Trump kommer krångla så mycket han kan. De fanatiska anhängarna kommer heller inte bara att sätta sig och hålla tyst. Min förhoppning är att den allmänna rasismen och främlingsfientligheten ska minska. Vi har inte längre lyxen att låtsas som att allt är som det ska. Jag tror Joe Biden och Kamala Harris kommer leda USA i rätt riktning.

Vimmerbybördiga Ulrika Peterson bor i Texas sen många år. Hon hoppas och tror att Joe Biden tar över som president.
Vimmerbybördiga Ulrika Peterson bor i Texas sen många år. Hon hoppas och tror att Joe Biden tar över som president.
Karta: Wichita Falls, Texas, USA
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!