Enligt Valmyndigheten har drygt 160 000 utlandsröstkort skickats ut till olika delar av världen, för att även svenskar bosatta utomlands ska kunna säga sitt.
En av de utlandssvenskar som får rösta i riksdagsvalet är Eva Schultz från Vimmerby. Sedan 2010 bor och verkar hon i Bryssel, just nu som opolitisk tjänsteman utsänd av regeringskansliet. För henne är det en självklarhet att rösta i det svenska riksdagsvalet, trots att Sverige inte är hennes nuvarande hemland.
– Även om jag inte på daglig basis nyttjar tjänsterna i Sverige är det värdefullt för mig att veta att den svenska befolkningen i sin helhet får så pass bra tjänster som möjligt. Ett sådant samhälle kan jag vara med och forma genom att rösta på de företrädare som jag tror på bäst sätt kan bidra till det, och det känns viktigt.
Under valet 2018 var deltagandet hos röstberättigade utlandssvenskar procentuellt sett lägre än det hos invånare folkbokförda i Sverige, enligt statistik från SCB. Opinionsmätningar tyder nu på att årets val lär bli jämnt, vilket kan göra deras röster extra viktiga.
Hur tror du att man som politiker kan locka fler utlandssvenskar att rösta?
– Jag tror dels att det handlar om det praktiska, att vara tydlig med när, hur och var man kan rösta för att göra det enkelt. Sedan tror jag att det inte är helt fel för politikerna att faktiskt tänka på att det finns svenskar runtomkring i världen som också har intresse av deras budskap, även om merparten av den svenska befolkningen bor i Sverige.