Al Shahbaa livs har haft det tufft: "Hoppas på bättre tider nu"

Det är en doft av Mellanöstern som möter en i entrén. Och den är svår att beskriva. Det är samma känsla som när man stiger av flygplanet i ett nytt land och sinnena översköljs av nya intryck. Det är snart tio år sedan som mataffären Al Shahbaa slog upp sina portar i Vimmerby.

Taher Darwich vid sitt stora sortiment av nötter. Han äger och driver affären tillsammans med sin bror Mohammed Darwich

Taher Darwich vid sitt stora sortiment av nötter. Han äger och driver affären tillsammans med sin bror Mohammed Darwich

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-07-29 06:00

– De senaste åren har varit tuffa. Konjunkturen, pandemin, stigande priser för el och logistik. Det har inte varit lätt. Utgångspriserna hos grossisten har stigit men jag försöker hålla emot i butiken, säger Taher Darwich.

Han äger och driver affären tillsammans med sin bror Mohammed Darwich. Senast Vimmerby Tidning var på plats i butiken för ett reportage för tre år sedan, fanns även Omar Darwich, son till Mohammad med. Nu har han växt en decimeter.

– Vi är tre anställda här och ibland har jag två extra anställda beroende på hur affärerna går. Idag är min bror Mohammed iväg för att göra olika upphandlingar och Omar jobbar extra under skollovet, säger Taher.

Taher Darwich berättar att han skulle vilja expandera när affärerna går bättre.

– Jag hoppas inom två år kunna utvidga affären så att även lokalerna bredvid kommer tillhöra mataffären. Nu är det en bilfirma där, säger Taher.

Det är stort och rymligt där inne i butiken med högt i tak. Matvarorna säljs ofta i större paket än vanligtvis. Många kunder beställer mycket kött samtidigt i stora lådor. Taher säger att allt kött är svenskt och halal.

– Femtio procent av kunderna är majoritetssvenskar. De köper frukt, grönsaker och kött för de vet att jag har den bästa kvalitén. Jag har kunder som reser ända från Stockholm och Malmö för att handla, säger han stolt.

Men kunden Merhawit Hagos har inte rest långt. Hon bor i Hultsfred och passar på att handla medan sonen spelar Bullerby cup. Hon är van vid att laga stark eritreansk mat och hittar de kryddor hon behöver i butiken i Vimmerby. Hennes favorit är allroundkryddan Berbere. Den är en mix av koriander, kryddnejlika, kryddpeppar, paprika, spiskummin, kardemumma och chili. Idag blir det lite persikor, ägg och grönsaker. Det är med van hand hon doftar på mangon för att se om den är mogen.

– Mango doftar på ett speciellt sätt när den är mogen, säger Merhawit Hagos.

Med sig har hon sin dotter Melenda Haile som älskar mango. Men idag blir det ingen. Den behöver ligga till sig lite mer. Familjen har tidigare bott i Vimmerby men flyttat till grannkommunen på grund av arbete.

På vägen ut ur affären möter vi brorsonen Omar som hjälper kunderna med att bära ut matkassarna till bilen.

– Det är ett jättebra sommarjobb att ha när man har lov från skolan, säger Omar Darwich.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!