Café i Vimmerby till salu – ägaren vill trappa ner

Royal Café & Bistro i Vimmerby har varit stängt hela sommaren. Nu är caféet till salu. Ägaren Simon Sauma vill istället lägga sin fulla kraft på restaurangen Mr Burger. "Slitsamt att bedriva två verksamheter".

Café & Bistro Royal har varit stängt över sommaren och nu är cafét till salu.

Café & Bistro Royal har varit stängt över sommaren och nu är cafét till salu.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-08-16 06:00

Krögaren Simon Sauma äger och driver både Royal och Mr Burger i Vimmerby. Mr Burger har funnits i några olika namn sedan 2001 och Royal sedan 2013. Mr Burger har på senare år endast varit öppen under sommaren medan Royal varit en året-runt-verksamhet.

I år valde Simon Sauma dock att stänga Royal under sommaren. Anledningen var personalbrist, ett problem som präglat hans verksamheter ända sedan pandemin bröt ut. 

Just problemen med personal är en av anledningarna till att Sauma nu beslutat sig för att avyttra Royal. En annan anledning till beslutet är att han själv snart fyller 60 år, och vill trappa ner på arbetsbördan. 

– Jag orkar inte lika mycket längre. Jag har varit i branschen i 32 år och till slut tröttnar man. Det är slitsamt att bedriva två verksamheter samtidigt, man blir splittrad. Dessutom finns det inte längre någon som vill jobba i den här branschen.

Ambitionen är nu att satsa fullt ut på Mr Burger. Snabbmatsrestaurangen kommer i fortsättningen vara året-runt-öppen och Simon Sauma har för avsikt att anställa en person som ska driva restaurangen. 

– Jag har en kille som vill driva restaurangen. Han kan Vimmerby och har jobbat länge i branschen och kommer förhoppningsvis att bli anställd snart. 

Royal kommer att öppna igen i höst, i Simon Saumas regi tills dess att en ny ägare tar över.

– Först ska jag ha semester i september, sedan går jag tillbaka till Royal och driver caféet tills dess att det blir klart med försäljning, säger Simon Sauma. 

Argumenten för att behålla snabbmatsrestaurangen är flera. Dels har restaurangen haft en riktigt bra sommar i år, dels äger Simon Sauma själv fastigheten, medan han hyr lokalen för Royal.

För ägarens del är det viktigt att det blir rätt köpare med stabil ekonomi och som vill fortsätta driva verksamheten.

– Jag har två spekulanter, och hade kontakt med en av dem så sent som igår. Men ingenting är klart än. Men jag ser att chanserna är goda att få sälja i höst. 

Är det inte en risk att släppa caféet och behålla snabbmatsrestaurangen?
– Nej, det kommer gå alla tiders att ha den här restaurangen året runt och läget är ett stort plus. För Royals del tror jag att det blir positivt att få in lite nytt blod - och någon som orkar jobba mycket kvällar, säger Simon Sauma.

Simon Sauma har drivit snabbmatsrestaurangen i Vimmerby i 22 år. Sedan tio år tillbaka äger han också Café & Bistro Royal. Men nu har han bestämt sig för att sälja cafét och satsa helhjärtat på Mr Burger.
Simon Sauma har drivit snabbmatsrestaurangen i Vimmerby i 22 år. Sedan tio år tillbaka äger han också Café & Bistro Royal. Men nu har han bestämt sig för att sälja cafét och satsa helhjärtat på Mr Burger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!