Vimmerbycoachens tips: Så klarar du coronaisoleringen

Att hålla modet uppe kan kännas svårt, när covidfallen ökar och vi uppmanas att undvika sociala sammanhang. En psykologiprofessor och en lokal coach ger sina bästa tips för att upprätthålla den psykiska hälsan.

Inger Sand har märkt av en ökning i antalet kunder under pandemin. Många behöver en samtalspartner för att bolla jobbrelaterade frågor.

Inger Sand har märkt av en ökning i antalet kunder under pandemin. Många behöver en samtalspartner för att bolla jobbrelaterade frågor.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-11-14 09:00

Inger Sand driver företaget Hälsokicken i Vimmerby där hon jobbar med coaching genom neurolingvistisk programmering.

– Jag har fått mer kunder under corona. Det är det här med att ha en samtalspartner som kan hjälpa med att sortera vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Det är stökigt på jobben, de som jobbar får jobba häcken av sig, och så finns det dem som blir permitterade och de mår ju inte bra heller. Det är mycket mer jobbrelaterat och stressrelaterat nu, säger hon.

Att hitta en känsla av sammanhang trots situationen är viktigt enligt Sand.

– Det kan till exempel vara att man börjar skriva, måla eller handarbete, släktforskning, nya maträtter. Husdjur är något som är fantastiskt där du får måna om någon och få vara nära för att få det här oxytocin-påslaget, säger hon.

– Vi kan ju fortfarande vara ute, det är ju inte krigstillstånd. Så jag tycker att minst 30 minuter ute när det är ljust för att få in D-vitaminet och även ta lite extra D-vitamin och se till att man äter bra mat.

För de som upplever stress påpekar hon vikten av att ha egentid för att kunna varva ner.

– Hjärnan är en muskel som måste tränas, men den måste få vila precis som alla andra muskler behöver göra. Att hitta ett mentalt rum där man bara får vara, kanske lyssna på någon musik man tycker om eller någon mental träning kan bli en viloperiod för hjärnan. 

Gerhard Andersson är psykolog, psykoterapeut och professor på Linköpings universitet. Enligt honom ser det lite olika ut hur den psykiska hälsan har påverkats under pandemin.

– Eftersom situationen ändras hela tiden blir det ännu svårare. För en övervägande majoritet har det varit små konsekvenser för den psykiska hälsan. En del kan faktiskt må bättre av att exempelvis inte vara på jobbet, resa mindre osv. Men det finns även de som mår sämre, skriver han i ett mail till oss:

– Det pågår mycket forskning om just detta och det är nog först längre fram vi säkert kommer att veta. Inte minst kan det se mycket olika ut för olika grupper som yngre och äldre personer.

I hans egen forskning kring psykologisk behandling på distans genomför man en behandlingsstudie om psykisk ohälsa i samband med corona.

– Det är då inte personer som har eller haft corona utan den stora grupp som känner att de mår dåligt psykiskt. Vi planerar att dra igång igen efter nyår. I somras genomförde vi en mindre studie med nätbaserad KBT som visade sig hjälpa flera. Det vi inte har gjort men borde göra längre fram, är att utveckla stöd och behandling för personer som har restsymptom efter Covid-19. Självklart skulle detta vara som ett tillägg och inte ersättning för medicinska utredningar och vård men jag anar att det är en rätt stor grupp som det kommer att röra sig om när vi väl lämnar detta bakom oss, skriver han.

Vad är viktigt att tänka på för att bibehålla en god psykisk hälsa när råden skärps och vi uppmanas att stanna hemma? 

– Etablera nya rutiner vad gäller sociala kontakter och fysisk aktivitet. Vi mår inte bra av att isolera oss helt och att sitta stilla för mycket. Sen brukar det kännas bättre om vi ser detta som ett gemensamt problem och utmaning. Att hjälpa andra är exempelvis något som kan få en att må bättre. Sen kan det vara bra att ta en paus från corona vad gäller media då och då, skriver Gerhard Andersson. 

Gerhard Andersson är psykologiprofessor vid Linköpings universitet och forskar kring psykologisk behandling på distans
Gerhard Andersson är psykologiprofessor vid Linköpings universitet och forskar kring psykologisk behandling på distans
Experternas bästa råd:

  Skapande aktiviteter - börja skriva, måla eller släktforska

  Vara utomhus i dagsljus i minst 30 minuter om dagen

  Ät bra mat och testa nya maträtter

  Etablera nya rutiner för sociala kontakter och fysisk aktiviter

 Ta en paus från corona-rapporteringen i media då och då

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!