Vimmerbyelever vidare till SM

Smålandseken UF från Vimmerby tog hem Årets Innovation för en liten stund sedan på UF-mässan i Kalmar och går därmed vidare till SM i Stockholm i maj! ”Det känns helt sjukt, man förstår inte riktigt”, säger vd Ellen Thunberg.

Glada vinnare på UF-mässan i Kalmar, som nu får försvara länet i SM i Älvsjö senare i vår.

Glada vinnare på UF-mässan i Kalmar, som nu får försvara länet i SM i Älvsjö senare i vår.

Foto: Privat

Vimmerby2019-03-20 19:30

Rekordmånga driftiga unga företagare har visat framfötterna på Kalmar läns största mässa – årets regionala UF-mässa Entreprenörskap på riktigt 2019 på Kalmar Sportcenter. 180 företag med olika affärsidéer tävlade i år i 11 olika tävlingskategorier.

Smålandseken UF med Målillaungdomarna Melker Johansson och Ellen Thunberg, som går i tvåan på teknik- respektive samhällsprogrammet på gymnasiet i Vimmerby, var nominerade i många klasser och tog hem tunga priset Årets Innovation. Tillsammans med andra framgångsrika vinnare får de nu tävla på SM i UF-företagande i Älvsjö 6-7 maj.

Motiveringen lyder: "Årets innovation är mer än bara en färdig produkt. Med en innovativ paketering som ligger helt rätt i tiden, går produkten från anonymitet till att bli ett stycke historia. Denna förflyttning innebär att produkten inte bara är ett enkelt köksredskap utan blir en värdefull och unik inredningsdetalj."

Grattis, hur ska ni fira det här?

– Vi vet inte riktigt än, det är så färskt så vi har inte hunnit tänka. Men vi är jättenöjda, absolut, säger Ellen Thunberg.

Smålandseken UF säljer designprodukter i massiv ek. Företagsidén är resultatet av en julklapp som Melker Johansson gjorde i snickeriverkstaden hemma i Målilla redan för några år sedan.

– Vi spånade vidare på det och tycker att vi hittat ett unikt koncept som vi utvecklat med koordinater och numrering. Det finns nästan inga företag på marknaden som har en så nära produktion. Vår tillverkning sker inom en radie av två mil och vi erbjuder bruksprodukter som passar alla.

Omkring 300 produkter, skärbräder, uppläggningsfat, planksteksplankor och grytunderlägg av spillmaterial har det blivit hittills.

Vad har ni lärt er av ert UF-företagande?

– Massor, inte minst att man kan och vet mer än man tror om sig själv. Man utvecklas både som företagare och individ och vi har lärt oss mycket om allt från säljande till entreprenörskap. Det är något jag absolut vill arbeta med i framtiden, säger Ellen.

I och med vinsten går alltså de unga träföretagarna vidare till SM i Älvsjö, där man tävlar om många priser, inte minst Årets UF–Företag. Nervösa har Vimmerbyeleverna inte hunnit bli – än.

– Det känns jättespännande och jättekul, man förstår det inte riktigt än.

I motiveringen prisas Smålandseken för en innovation som är mer än produkt. "Produkten är inte bara ett enkelt köksredskap utan blir en värdefull och unik inredningsdetalj."
I motiveringen prisas Smålandseken för en innovation som är mer än produkt. "Produkten är inte bara ett enkelt köksredskap utan blir en värdefull och unik inredningsdetalj."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!