De tre eleverna på Vimmerby gymnasium, Elmar Omerovic, Smilla Nyström och Elias Babiker, frågade skolkompisarna om psykisk ohälsa.
Deras enkät bekräftade vad de anade, att många elever på högstadiet och gymnasiet känner stress, ångest, ensamhet och depression.
– Det har skett en stor ökning. Vi hade aningar, men det var lite skrämmande, säger Smilla Nyström som är marknadsansvarig i företaget som bildades i september.
200 personer fick tre frågor, 178 svarade. Det blev starten för UF-företaget.
För att få tyngd bakom orden kommer man att arrangera en föreläsning med influeraren, författaren och producenten Henrik Wahlström (25 000 följare på Instagram). Den ska ske på Vimmerby Mässhallar, onsdagen 12 mars.
– Henrik Wahlström håller personliga föreläsningar, med humor och allvar. Han ger tips på hur vi bättre kan kommunicera runt psykisk ohälsa, säger Elmar Omerovic.
Under Tomasmarknaden i Vimmerby som sker lördagen 14 december, kommer de att sälja biljetter till föreläsningen.
Ämnet om psykisk ohälsa kan upplevas både tungt och svårt.
– Det är inte det enklaste. Vi vill öppna upp spåret och hoppas kommunen kan skapa ett strategidokument för hur man ska jobba med det långsiktigt, säger Smilla och Elmar som går i andra årskursen.
De tror att orsaken till mycket av den psykiska ohälsan bland unga kan härledas till sociala medier.
– Mycket kommer från sociala medier om kroppsideal att leva upp till, förväntningar och ideal som skapar ångest. Det finns överallt, säger Smilla Nyström.
Vad kan man göra åt det?
– Nummer ett är att prata öppet om det. Att kontrollera skärmtid är viktigt. Det kan vara svårt att hantera exempelvis kommentarer på Tiktok, säger Elmar Omerovic.
I UF-företaget ingår även Elias Babiker som har rollen som ekonomiansvarig.