Vimmerbyförening har besök av danskar, norrmän och islänningar

Det pratas och gestikuleras på fyra nordiska språk. Det är dags för Vimmerby vänortsförening att ta emot sina efterlängtade besökare med både skratt och gråt.

Ann-Britt Frost, ordförande i Vimmerbys vänortsförening, tar emot Islands vänortsvärd Sisselja Solveig Petursdottir. Det är som alltid ett kärt återseende.

Ann-Britt Frost, ordförande i Vimmerbys vänortsförening, tar emot Islands vänortsvärd Sisselja Solveig Petursdottir. Det är som alltid ett kärt återseende.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-07-05 14:30
undefined
Island, Norge och Danmark är representerade på vänortsmötet i Vimmerby. Här är några av deltagarna under sin rundvandring på Astrid Lindgrens Näs.

Ann-Britt Frost är ordförande i Föreningen Norden Vimmerby. Hon var bara 18-år gammal när hon fick uppleva sin första vänortsresa.

– Jag fick vänner för livet. Sedan dess brinner jag starkt för de här vänortsmötena. Jag upplevde en sådan vänlighet, berättar hon.

Det är många eldsjälar som bidrar med att skapa den speciella sammanhållningen. Men medlemsantalet är inte vad det en gång har varit. Som mest har de varit 200 medlemmar. Idag är de 44, i åldrarna 50 till 94 år.

– Innan spreds kunskapen om de nordiska språken och kulturen i skolorna mycket mer. Det ser inte ut så idag, trots att det står tydligt i läroplanen. Ungdomar vill hellre ut i övriga Europa, säger Ann-Britt Frost.

Hon är utbildad mellanstadielärare och vikarierar fortfarande ibland, 77 år gammal.

undefined
Rundvandring på Näs

1943, under brinnande världskrig, bildades Vimmerby vänortsförening under ledning av Astrid Lindgrens bror Gunnar Ericsson. Vänortsmöten hålls vartannat år och de nordiska länderna turas om att vara värdar.

Nu har det blivit dags för Vimmerby. 26 besökare från Island, tio från Danmark och fyra från Norge är på plats. Finland fick avboka på grund av sjukdom.  Mellan den 3 och 7 juli bjuds besökarna på ett fullspäckat program. Fokus är på kulturutbyte.

– Vi var tre stycken som hjälptes åt att laga 30 liter tacosoppa igår. Det är inte mycket kvar av den idag, säger Ann-Britt Frost.

Deltagaravgiften för vänortsmötet är 1 800 kronor. De betalar resan själva och många bor hos värdfamiljer som öppnar sina hem. Islänningarna har däremot tagit in på hotell.

– Jag tror det är för att de vill hålla ihop på grund av språket. Men vi gestikulerar och använder armar och ben när vi kommunicerar. Det går så bra, skrattar Ann-Britt Frost.

undefined
Ann-Britt Frost bedyrar vilken hjälp Egon Karlsson, utvecklingschef på Vimmerby kommun, är.

Själv kör hon runt med passagerare i sin folkvagnsbuss. Ann-Britt Frost återkommer ofta om hur roligt det är att vara arrangör. Hon sitter i styrelsen som består av sju damer. De började planera programmet direkt efter hemkomsten från Danmark, för två år sedan.

– Det här är så efterlängtat. Man blir så glad när de kommer. Vi gråter allihop. Sen gråter vi igen när de åker iväg, säger Ann-Britt Frost.

Programmet består bland annat av en rundtur på Astrid Lindgrens Näs, dansuppvisning med elever från Kulturskolan, Virum älgpark, Smalspåret och en avslutningsmiddag i Vimmerbyparken.

undefined
Bengt Johansson är hedersmedlem i Vimmerby vänortsförening. Medlem sedan 1977.
undefined
Besök på Näs.
undefined
Namnbricka så alla vet vem som är vem.
undefined
Astrid Johansson, hedersmedlem i Vimmerby vänortsförening.
Fakta

Vimmerby vänortsförening är en del av organisationen Föreningen Norden. Ända sedan 1919 har Föreningen Norden arbetat för att stärka och främja samarbetet i Norden. En del i verksamheten är vänortsföreningar. Den första uppstod i Uddevalla 1939 och blev starten för en form av fredsrörelse. Man hoppades att genom samarbete på kommunnivå överbrygga de motsättningar som uppstått till följd av andra världskriget. 

Det var Astrid Lindgrens bror, Gunnar Ericsson, som bildade Vimmerby vänortsförening 1943. Han var med att mobilisera så att de finska bönderna fick hjälp av Vimmerbyborna. Under kriget kom även barn från Danmark till Vimmerby för hjälp och skydd. De första vänorter som Vimmerby hade utbyte med var i Kauhava, Finland, och Skaerbeck, Danmark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!