Vimmerbyföretag drabbat av miljonstöld

Fagerströms Maskin AB i Vimmerby har blivit av med två nya traktorer – som är värda en miljon kronor styck. "Det känns för jävligt", säger ägaren Fredrik Fagerström.

"Det här är inga duvungar – de visste exakt vad de gjorde. Troligtvis har de varit här och rekat innan", säger Fredrik Fagerström om förra veckans traktorstöld.

"Det här är inga duvungar – de visste exakt vad de gjorde. Troligtvis har de varit här och rekat innan", säger Fredrik Fagerström om förra veckans traktorstöld.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-05-13 10:38

Stölden inträffade någon gång i slutet av förra veckan.

– Jag misstänker att tjuvarna var här i torsdags, när det var en röd dag (Kristi Himmelfärds). Det här är inga duvungar – de visste exakt vad de gjorde. Troligtvis har de varit här och rekat innan, säger Fredrik Fagerström och suckar.

De dubbla traktorstölderna upptäcktes i fredags morse. Traktorspåren på plats antyder att tjuvarna körde igenom ett uppklippt staket vid Fagerströms Maskin och sedan vidare in på Mir-gruppens och Autolacks områden.

– Jag tror att de lastat traktorerna på en lastbil borta vid Autolack. Det är lite lugnare där, jämfört med om de hade skött allting på vårt område, säger Fredrik Fagerström.

undefined
Traktorerna tranporterades genom ett uppklippt stängsel mellan Fagerströms Maskin och Mir-gruppen. Sedan går spåren bort mot Autolack. Även där har stängslet klippts upp.

Han har inga större förhoppningar om att få se traktorerna igen.

– Nej, nej. De lär redan vara utomlands. Vi hade en liknande stöld för cirka tio år sedan. Då vet jag att lastbilen gick till Ystad, innan den fortsatte österut.

Hur påverkas ni ekonomiskt?

– Traktorerna var förstås försäkrade, så den största delen får vi tillbaka. Men det blir ju en del självrisker och onödigt pappersjobb. Jag håller på med det just nu. Sedan får man räkna med att traktorerna har blivit dyrare jämfört med när vi köpte dem. Det positiva är att de inte var sålda än.

Går det skydda sig mot den här typen av stölder?

– Vi kan inte göra så mycket mer än vad vi redan gör. Vi har stängsel och vi har Securitas. Att köra in maskinerna i lokalerna varje dag blir för mycket jobb. Då skulle vi behöva flytta 20 maskiner både morgon och kväll. Det är ohållbart.

undefined
Flera stängsel klipptes upp.

De två traktorerna, som är av märket Massey Ferguson, stod utomhus när tjuvarna slog till. Polisen hoppas på hjälp från allmänheten.

– Just nu finns det inga spår av traktorerna. Det vore intressant om någon har gjort någon iakttagelse kring de här datumen. Tjuvarna måste ha haft någon transport med sig, säger Anders Hultman vid polisen.

Samtidigt är Fredrik Fagerström kritisk mot hur polisen har hanterat ärendet.

– De har inte ens kommit hit och det kan man ifrågasätta, tycker jag. Det är ändå en stor stöld.

– I fredags sa polisen att de skulle komma hit. Sedan ringde de tillbaka 20-30 minuter senare och sa att de ändå inte kunde göra någonting. Det gör att man blir rätt så vansinnig och förtvivlad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!