Vimmerbyföretag får stöd för nya satsningar

Två företag i kommunen har tilldelats leadercheckar från Astrid Lindgrens hembygd för att utveckla företagen ytterligare.

Annelie Svensson satsar på digitala hästkurser där nischen blir att kunna hantera och arbeta med hästen på ett säkert sätt utan medhjälpare.

Annelie Svensson satsar på digitala hästkurser där nischen blir att kunna hantera och arbeta med hästen på ett säkert sätt utan medhjälpare.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2020-10-15 15:00

 Checkarna innebär ett stöd på upp till 40 000 kronor och kan finansiera så mycket som 70 procent av det sökta projektet, resten ska komma till genom egen medfinansiering från företagen.

– Det bygger på att vi vill stötta entreprenörskap, alltså att man jobbar med någon form av tjänsteutveckling, tar fram nya tjänster och produkter, att stimulera till företagande för att man ska kunna stärka sitt företag och jobba kvar, att utveckla eller behålla sin verksamhet, men framförallt att det ska bidra till en attraktiv bygd där vi bor, säger Cathrine Jansson, projektledare på Astrid Lindgrens Hembygd.

Musteriet i Djursdala är ett av företagen som får leadercheck för att utöka till helårsöppet besöksmål och utveckla varumärket. Ambitionen är att ta fram ett nytt matkoncept kring jul tillsammans med Låxbo Lantkök. Och det handlar i första hand inte om att ta fram en rad olika sillrecept, säger Staffan Samuelson.

– Vi ska mer samarbeta om att ta ett helhetsgrepp, att skapa matupplevelse med lokalproducerad mat i trevlig miljö. Det finns mycket man skulle kunna göra, exempelvis lägga in en promenad till Djursdala kyrka och sedan ta en äppelglögg framför brasan på Musteriet.

Annelie Svensson på Eriksgården är andra företaget i kommunen som fått en leadercheck. Hon har dragit igång en satsning på digitala kurser.

– Det är ju pandemin som ställt till det, vi får ju inte ses och min verksamhet är ju bo på hästgård och uppleva saker tillsammans med hästen, så det här året har varit lite svårt. Man har försökt tänka till vad man kan göra istället och jag utbildar ju folk, inte bara med häst, utan med djur överhuvudtaget, och då tänkte jag det att kan de inte komma hit så får jag försöka komma till dem. 

Nischen för kurserna blir att kunna hantera en häst på egen hand, utan medhjälpare. 

– Jag utgår från hur jag själv har det. I större delen av mitt vuxna har jag varit själv när jag håller på med hästar, så jag vill delge hur andra kan göra när de är själva, berättar Annelie Svensson.

Hur är intresset för digitala hästkurser?

– Det har jag sett genom att det redan finns en del och jag har varit med i några av dem. Det finns ett väldigt stort intresse. Men man får dock inte glömma att bara för att man går en digital kurs så kan man inte gå ut och köra in sin egen häst, utan det är ett komplement till de fysiska kurserna. 

På Musteriet i Djursdala kommer Staffan Samuelson arbeta fram ett nytt matkoncept och utveckla varumärket med leaderchecken.
På Musteriet i Djursdala kommer Staffan Samuelson arbeta fram ett nytt matkoncept och utveckla varumärket med leaderchecken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!