Mercatus delaktigt i klimatneutral cementtillverkning

Vimmerby blir en del i arbetet med att göra cementtillverkning mer klimatneutral. Företaget Mercatus ska tillverka en produkt och till sin hjälp har de flera Vimmerbyföretag.

Mercatus Engineering AB gör den första anläggningen i hela världen för storskalig avskiljning och lagring av koldioxid. "Det är fantastiskt roligt, att lilla Mercatus får vara med och ta del av denna satsningen som bland annat norska staten finansierat", säger vd:n Pär Bragsjö.

Mercatus Engineering AB gör den första anläggningen i hela världen för storskalig avskiljning och lagring av koldioxid. "Det är fantastiskt roligt, att lilla Mercatus får vara med och ta del av denna satsningen som bland annat norska staten finansierat", säger vd:n Pär Bragsjö.

Foto: Pressbild / Ivonne Svahn

Vimmerby2021-11-06 07:00

Företaget Mercatus Engineering AB som jobbar med teknik åt bland annat industrier för att kunna rena förorenade vätskor blir nu en del av en världsunik satsning som bygger på att kunna göra cementtillverkningen mer klimatneutral.

– På något sätt är det ett erkännande att vi är ett duktigt företag med duktiga medarbetare, säger Pär Bragsjö som är vd på Mercatus.

Mercatus kommer att leverera en utrustning för att ta hand om kondensatet som uppstår i processen av cementtillverkning. Utrustningen är en rökgaskondensatrening som ska levereras till en reningsanläggning i norska Brevik. Reningsprocessen handlar om att fånga upp den koldioxid som skapas i tillverkningen av cement och sedan lagra koldioxiden i oljeborrhål. Detta kommer att göra cementtillverkingen mer klimatneutral. 

– Det är fantastiskt roligt, att lilla Mercatus får vara med och ta del av denna satsning som bland annat norska staten finansierat, säger Pär Bragsjö.

– Cementindustrin är inte jättestor i Sverige men vi får se om det blir här också, i Slite på Gotland kanske, säger han.

undefined
"Det är fantastiskt roligt, att lilla Mercatus får vara med och ta del av denna satsningen som bland annat norska staten finansierat", säger vd Pär Bragsjö.

– En sak jag tycker är viktig är att vi fantastik nyttjar andra lokala entreprenörer till detta, det är fler Vimmerbyfirmor som också är delaktiga.

Rökgaskondensatreningen ska levereras om lite mindre än ett år och med i projektet är även R- produktion som arbetar med svetsning. De kommer att svetsa ihop hela rörsystemet i anläggningen och Strömstyrkan kommer att fixa elen.

För Mercatus som under den senaste tiden vuxit och behövt anställa nytt folk till företaget betyder det mycket att få ett uppdrag som även det kan generera mer jobb och fler anställningar.

– Vi expanderar ständigt, vi anställde precis två personer som började för en månad sen, vi har rekryterar mycket den senaste tiden.

– Det är alltid skönt att kunna trygga omsättningen för kommande år och inte bara leva för stunden, vi har säkerställt arbete för nästa år nu, säger Pär Bragsjö.

Men materialpriser som stigit och leveransproblem som blivit under pandemin kan ställa till det för Mercatus under tillverkningen.

– Lång leveranstid kan göra att vi får göra annat under tiden medan man väntar. Man får vara kreativ och komma på andra lösningar om vissa komponenter saknas, man får tänka till och hitta andra ingångar och gå runt problemet, säger han.

Kondensatreningen.
Kondensatreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!