Vimmerbyföretaget Lansen Omsorg utökar – köper flera verksamheter

Lansen Omsorg utökar nu verksamheten med två boenden i Örebro och Karlstad. Fler personer kommer att rekryteras och VD:n berättar om hur detta påverkar verksamheten i Vimmerby.

Marcus Hamlin är VD och ägare av Lansen Omsorg med bas i Vimmerby.

Marcus Hamlin är VD och ägare av Lansen Omsorg med bas i Vimmerby.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2024-10-07 21:00

Lansen Omsorg startades för ungefär tio år sedan av VD:n och ägaren Marcus Hamlin.

Hur kommer det sig att ni startar i Örebro och Karlstad?

– Vi fick ett erbjudande om att köpa verksamheterna i Örebro och Karlstad. Det är egentligen två tomma lokaler som vi ska fylla med verksamhet, berättar Marcus Hamlin.

I köpet ingår även tillstånd vilket underlättar för att dra igång verksamheten. Säljare är NPF Specialisterna. I och med köpet tar Lansen över deras LSS-gruppboenden i Mosås i Örebro och Älvenäs i Karlstad.

Lansen har rekryterat en ny föreståndare i Örebro med lång erfarenhet, även av att starta upp nya verksamheter. Hon börjar i december och ska ta hand om bägge gruppboendena.

– Det kallas brukare men vi kallar dem för boende. Vi har sex platser på varje ställe, säger han.

Affären innebär att Lansen nu har verksamhet förutom i Vimmerby även i Nybro, Eksjö och nu då Örebro och Karlstad. Totalt har företaget cirka 100 anställda varav ungefär 60 i Vimmerby. I Eksjö drivs verksamheten i bolaget Alexo som Lansen är majoritetsägare i.

Vilken bakgrund har du själv?

– Jag är ekonom men vi har hållit på med den här typen av verksamhet i familjen i tre generationer, berättar Marcus Hamlin.

Kommer köpet att påverka er verksamhet i Vimmerby?

– Nej, det blir business as usual, berättar han och lägger till att Lansen har 30 platser i kommunen och att Vimmerby är själva basen för verksamheten.

Var har ni för planer inför framtiden?

– Vi tittar kontinuerligt på förvärv. Det är mycket möjligt att det händer något på den fronten men inte just nu.

Vad skulle du säga utmärker Lansen?

– Vi är väldigt lösningsorienterade, försöker lösa våra kunders - kommuner - platsbrist och vi håller även en hög kvalitet som uppskattas av kunderna.

I företaget finns just nu, berättar han, boenden som kommer allt från Lappland till Skåne. Att det är sådan spridning säger han beror på att det finns en generell platsbrist i Sverige men också att det saknas efterfrågad kompetens bland personalen.

– Vi erbjuder tillsyn 24 timmar per dygn och har speciell kompetens för psykiatrisk tilläggsproblematik.

Vad är utmaningen i er bransch?

– Det är att hitta kompetent personal. Det söker vi hela tiden. Det kan handla om undersköterskor, socialpedagoger och behandlingspedagoger, berättar han.

Bolaget omsätter just nu ungefär 75 miljoner kronor med plusresultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!