Vimmerbyföretagare frias från anklagelse om skattebrott

Det blev en helt och hållet friande dom för den företagare i 50-årsåldern som stått åtalad i en stor skattebrottsaffär. Något hans advokat hela tiden trodde på.

Tingsrätten frikände Vimmerbyföretagaren på tisdagen 28 september.

Tingsrätten frikände Vimmerbyföretagaren på tisdagen 28 september.

Foto: Mikael Fritzon / TT

Vimmerby2021-09-28 11:51

Marcus Andersson åtalades för två år sedan för grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll. Han misstänktes ha undanhållit 4,5 miljoner kronor i momspengar. Åklagaren yrkade på näringsförbud i fem år och att företaget skulle böta två miljoner kronor. 
Företagaren hävdade själv i en artikel på Vimmerby tidning i januari 2020 följande: "Det är ett komplicerat ärende från 2011 när vi slog ihop två verksamheter. I en sån rörelseöverlåtelse är det komplicerade händelser, det är fråga om en momsredovisning vi anser vi gjorde vid rätt tidpunkt och på rätt sätt, men där Skatteverket är av en annan uppfattning om i första hand tidpunkten".

Utredningen uppgick till runt 1 000 sidor och flera dagar planerades i rätten. Men det gick aldrig så långt.

28 september kom nu domen som frikänner Vimmerbyföretagaren helt och hållet. Åklagaren har lagt ner åtalet "eftersom nya omständigheter gör att man inte på objektiva grunder kan förvänta sig en fällande dom".

Advokat Henrik Lindblom har företrätt företagaren ända från start, 2017. 

Vad är det som gjort att det nu blev en friande dom?

– Dels har försvaret påkallat kompletterande utredningsåtgärder och dels har vi presenterat egen teknisk bevisning, och då valde åklagaren att lägga ner åtalet. Jag vill inte exakt gå in på vad det är för något.

 Trodde du att det skulle sluta så här?

– Ja, det trodde jag.

Vi har sökt Marcus Andersson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!