Vimmerbyföretagaren utökar norrut - "Intresset finns"

När han påbörjade sina planer var marknaden tom - nu finns det redan en aktör på orten. Trots allt väljer Vimmerbyföretagaren Bo Norbro att utöka sina verksamhet med ett nytt solarium i Kisa.

"Om det finns utrymme för två såna här verksamheter är väl lite tveksamt", säger företagaren om konkurrensen i Kisa men tror trots allt på sin satsning.

"Om det finns utrymme för två såna här verksamheter är väl lite tveksamt", säger företagaren om konkurrensen i Kisa men tror trots allt på sin satsning.

Foto: Dennis Petersson

Vimmerby2020-07-27 08:00

– Att intresset för att sola solarium finns här är definitivt, det var så min idé föddes. Om det finns utrymme för två såna här verksamheter är väl lite mer tveksamt men jag har ett bra läge rent lokalmässigt och tror att det här kommer att fungera, berättar han när vi träffas i källaren på Östgötagatan 4 - några dagar innan portarna premiäröppnades.

Under de senaste sju åren har han, vid sidan av yrket som ekonom, drivit Soloteket i Vimmerby. Hans kunder registrerar sig via en mobilapp, öppnar entrén och betalar med densamma. I dagsläget är omsättningen drygt 300 000 kronor om året.

– Det är en verksamhet som i stort sett sköter sig själv, människorna som använder faciliteterna gör det per automatik och det är helt suveränt. Hittills har det gått något över förväntan och tankarna att utöka med fler solarium har funnits med rätt länge men jag har inte riktigt haft tillräckligt med tid tidigare, förklarar Norbro och fortsätter:

– Nu fokuserar jag på att komma igång även i Kisa. När jag hittar rätt lokal satsar jag även på Västervik.

Enligt företagaren är valet att etablera sig i Kisa en investering på mellan 150 000 till 200 000 kronor.

– Eftersom jag är ekonom har jag räknat rätt mycket på siffrorna och jag vet var jag vill komma, men för att verksamheten ska gå runt räcker det egentligen med att kunderna gemensamt solar mellan 1 och 1,5 timme om dagen.

Hur ser du på de negativa aspekter som ofta kopplas till solarium?

– Likt så mycket annat här i livet är solarium något bra om du använder det på ett förnuftigt sätt. Av att sola får man ett tillskott av d-vitaminer och det har en nyttig inverkan på immunförsvaret. Samtidigt ska det inte missbrukas och solarierna gör såklart mest nytta under vinterhalvåret.

Under hösten 2018 infördes en 18-årsgräns på alla solarium runt om i landet.

– Först tänkte jag att det skulle bli ett elände för min verksamhet men det system som jag använder bygger på att kunden registrerar sig med sitt bank-id. Det avslöjar kundens ålder och har fungerat på ett bra sätt.

Hur har verksamheten påverkats av coronapandemin?

– Inget alls faktiskt. De som använder solariet skulle redan innan pandemin använda rengöringsmedel efter sitt besök, helst även före. Dessutom används ju uv-strålningen bland annat i reningsverk för att ta död på bakterier.

När Vimmerbyföretagaren Bo Norbro bestämde sig att satsa i Kisa fanns det inget solarium på orten. Nu när han öppnar får han konkurrera om Kindaborna.
När Vimmerbyföretagaren Bo Norbro bestämde sig att satsa i Kisa fanns det inget solarium på orten. Nu när han öppnar får han konkurrera om Kindaborna.
Karta: Östgötagatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!