Vimmerbyföretaget får nya ägare

Mercatus Engineering AB med verksamhet i Vimmerby får nya delägare med tyska Knoll Maschinenbau GmbH och Space Advisory Stockholm AB som ägs av rymdfararen Christer Fuglesang.

Mercatus Engineering AB i Vimmerby får nya delägare.

Mercatus Engineering AB i Vimmerby får nya delägare.

Foto: Mercatus

Vimmerby2019-07-03 14:55

Mercatus levererar sedan 40 år tillbaka tekniska lösningar för rening och återvinning av processvätskor i industrin. Ett allt större miljötänk och de senaste årens fokus på vatten och vattenbrist har medfört en ökad expansion för Vimmerbyföretaget.

Nu knyts två nya företag till ägarstrukturen Knoll Maschinenbau GmbH som har varit mångårig samarbetspartner och Space Advisory Stockholm AB som ägs av Christer Fuglesang. Fuglesang har varit ledamot i styrelsen de senaste två åren.

Den nya ägarkonstellationen innebär att Knoll Maschinenbau GmbH blir majoritetsägare och Space Advisory Stockholm AB och familjen Alsér delägare.

Mercatus har sitt säte enbart i Vimmerby.

– Vi har en person som utgår hemifrån i Stockholm. Mercatus finns bara i Vimmerby men har hela Skandinavien som marknad. Vi har även vissa projekt i världen men då genom andra kunder. På så vis hamnar vi i bland annat USA, säger marknadsansvarig Herman Selin.

Inom skärvätskerening och spånhantering marknadsför och säljer Mercatus sedan innan den nya majoritetsägarens produkter.

– Det avdelningen kommer nog inte påverkas så mycket. Däremot kommer samarbetat gynna oss båda. Den andra avdelning processvätskerening kommer förhoppningsvis gynna oss då det finns mer kapital och kunna satsa och ett bredare nätverk då Knoll finns i hela världen, påpekar Selin.

Pär Bragsjö säger i ett pressmeddelande att han känner sig trygg med den nya ägarkonstellationen, att den familjära kulturen bibehålls samtidigt som den skapar goda förutsättningar för både teknikutveckling och internationalisering.

Han är glad att familjen Alsér blir fortsatt aktiva delägare och att även de tidigare, Anders Adolfsén och Peter Bieberbach kommer att finnas med i verksamheten framöver.

Kristina Alsér säger i pressmeddelandet att de nya delägarnas engagemang, kompetens och internationella nätverk kommer att bidra till Mercatus fortsatta expansion och tillväxt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!