Bland fordon och folk: 30 år på Spegelgatan

Den 19 december är det 30 år sedan bilprovningen i Vimmerby slog upp portarna i nya lokalen på Spegelgatan. Sedan dess har mycket hänt; ett slopat monopol och stor utveckling på bilfronten.

När Marianne Nelson började på Bilprovningen för 21 år sedan var hon första kvinnan på arbetsplatsen.

När Marianne Nelson började på Bilprovningen för 21 år sedan var hon första kvinnan på arbetsplatsen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-12-18 07:00

Den första stationen öppnade på Sevedegatan redan den 1 november 1964 men flyttade två år senare till Industrigatan. Men sedan december 1991 är det Spegelgatan som huserat bilprovningen.

– Man hade vuxit ur de lokalerna och behövde något bättre, berättar Morgan Karlsson, stationschef, om anledningen till varför Bilprovningen flyttade för 30 år sedan. 

undefined
Då firades det med bandklippning, en gåva i form av en tavla av Michael Haskett samt överlämning av en blomma till dagens första kund: Leif Waerme i hans Volvo Amazon.

Mycket har hunnit hända i besiktningsbranschen under tiden som Bilprovningen har huserat i lokalerna på Spegelgatan.

– Det är mer elektronik i bilarna. Men de fasta delarna som vi tittar på är detsamma egentligen, men allt har förfinats.

För elva år sedan skedde en stor förändring, då slopades monopolet på fordonsbesiktningen.

– Då delades hela bilprovningen upp. Man kan säga att det delades upp i tre delar så det blev Bilprovningen, Opus och Besikta, som blev de stora aktörerna. Sen finns det fler aktörer också, berättar Karlsson. 

undefined
"Det är fina lokaler trots att de är 30 år gamla, man har hållit den här stationen i bra skick." säger stationschef Morgan Karlsson som tror att de blir kvar i 30 år till.

Marianne Nelson har arbetat på Bilprovningen i Vimmerby i 21 år. Som 32-åring började hon som den första kvinnan på en arbetsplats som då helt dominerades av män. Innan dess hade hon gått fordonsutbildning på gymnasiet, något som också var ovanligt för tjejer att gå då.

– Till och med min mamma frågade: ”Varför ska du gå fordon Marianne?”. Men min pappa sa: ”Det är väl inget konstigt med det, vill hon gå fordon så ska hon göra det.”. Då hade jag ändå varit med mina bröder och skruvat och jag tyckte det var kul redan som barn.

Varför har hon då blivit kvar på samma arbetsplats i över två decennium? Svaret på den frågan kommer snabbt:

– Jag har trivts så himla bra. Man träffar så mycket folk och det tycker jag är jättekul. Man får möta så mycket olika människor. Alla ger en erfarenhet och man får så mycket perspektiv, så det har varit jättekul. 

undefined
När Marianne Nelson började på Bilprovningen för 21 år sedan var hon första kvinnan på arbetsplatsen.

Bilprovningen i Vimmerby besiktar alla möjliga typer av fordon.

– Vi besiktar i stort sett allt utom terrängfordon och traktorer. Vi besiktar allt från lätta motorcyklar till tunga lastbilar, säger Morgan Karlsson. 

Hur många blir det på ett år?

– En bil är en viktare, som det kallas, sen kan en lastbil vara fem viktare beroende på hur stor den är. Vi ligger ungefär på 23 000 viktare per år. Skulle det varit bilar så hade det varit 23 000 bilar, men man kan säga att vi besiktar runt 18 000 fordon, säger Karlsson. 

Marianne Nelson visar upp uniformen som fordonsbesiktarna hade på sig för drygt 30 år sedan.
Marianne Nelson visar upp uniformen som fordonsbesiktarna hade på sig för drygt 30 år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!